Kiełbaski z grilla
KAROLINA • dawno temuLubisz wypoczynek na świeżym powietrzu? Kiedy z nieba leje się żar, trudno znaleźć lepszy sposób na spędzenie wolnego czasu. Jak sobie jednak poradzić, gdy zbliża się pora obiadowa, a w pobliżu nie ma żadnej restauracji albo po prostu wątpimy w jakość serwowanego w niej jedzenia? Najprostszym sposobem jest rozpalić ognisko albo zabrać ze sobą grill i przygotować smaczny posiłek. Grillowanie to jeden ze sposobów przyrządzania jedzenia, który przynosi nam najwięcej przyjemności. Pozwala nam połączyć dwie najwspanialsze czynności – robienie pysznych potraw i wypoczywanie na świeżym powietrzu. Dzięki temu nasz głód zostanie zaspokojony w łatwy i niezwykle smaczny sposób. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, jakie mięso najlepiej sprawdza się podczas grillowania. Oprócz tego poznasz kilka trików, dzięki którym pieczona przez ciebie kiełbasa na długo będzie wspominana ze smakiem przez twoich najbliższych. Nie czekaj, aż dopadnie cię głód i już teraz zobacz, jak przygotować mięso z grilla.
Mięso z grilla
Na pewno nie raz zastanawiałaś się, co możesz położyć na ruszcie. Istnieje kilka pomysłów, do których zaliczyć można chociażby grillowane warzywa, rybę albo tosty z serem. Niestety większość naszych partnerów nie wyobraża sobie jedzenia bez choć odrobiny mięsa. I tutaj z pomocą przychodzą różne przepisy na mięso z grilla. Kiedy odpowiednio się do tego zabierzemy, możemy przygotować potrawy grillowane z niemalże każdego gatunku. Jeżeli chodzi o drób, to najpopularniejsze są tutaj chrupiące skrzydełka czy soczysta pierś z kurczaka. Natomiast w odniesieniu do wieprzowiny wskazać można karkówkę, wyśmienity boczek albo też pieczony schab. Jednak każda z tych propozycji wymaga trochę przygotowania. Oczywiście możemy kupić na przykład gotową karkówkę na grill, jednak znacznie lepiej będzie, gdy samodzielnie będziemy marynować wybrany kawałek mięsa. Dzięki temu będziemy mieli gwarancję jej świeżości i jakości. Z drugiej strony możemy sięgnąć po mniej wymagające propozycje, do których zaliczyć trzeba kiełbasę z grilla.
Kiełbasa z grilla
Kupienie kiełbasy na grill powoduje, że nie musimy czekać, aż wybrany przez nas kawałek mięsa w wystarczającym stopniu nasiąknie przyprawami. Problem jednak polega na tym, że z reguły mamy dość szeroki wybór. I tak, najlepsza kiełbasa na grill to taka, która będzie w pełni zaspokajać nasze upodobania smakowe. Jeżeli lubisz eksperymentować, możesz sięgnąć po kiełbasę z serem albo o smaku kebabu. Natomiast gdy cenisz sobie klasykę, wybierz kiełbasę bez specjalnych dodatków. Najlepiej jednak nie kupować mięsa najgorszej jakości, do czego jesteśmy przyzwyczajeni, twierdząc, że nadmiar tłuszczu zostanie w trakcie pieczenia wytopiony. Nie jest to prawda, a wybierając złą kiełbasę, możemy zepsuć całą radość grillowania. Jeżeli jesteś na diecie, powinnaś także uświadomić sobie, ile kalorii ma kiełbasa z grilla. W jednej porcji znajduje się niemalże 170 kcal, dlatego powinnaś mieć na uwadze spożywane ilości.
W jaki sposób powinno się grillować kiełbasę? Po pierwsze dobrze jest naciąć ją z obu stron, by w trakcie wypływania tłuszczu kiełbasa nie pękła. Oprócz tego pamiętaj, by ułożyć kiełbasę na odpowiedniej wysokości. Nie powinna się ona przypalić, a upiec. Miej cały czas grill na oku. Chwila nieuwagi może spowodować, że kapiący z kiełbasek tłuszcz roznieci ogień. Z tego powodu, za każdym razem, gdy grillujesz, zaopatrz się w wodę do przygaszania płomienia albo piwo.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze