Sałatki wczesnowiosenne
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temuModa na sałatki nie przemija i chyba nigdy nie przeminie. Równie chętnie jadamy je w domu, jak ina mieście (co spowodowało ich pojawienie się nawet w fast-foodach). Są one smaczne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu – cóż chcieć więcej? Skorzystajmy więc z pierwszych podrygów wiosny i zróbmy szybki „nalot” na targ warzywny nieopodal. Wszakże po zimie należy nam się nieco witamin…
- 4 młode ziemniaki,
- 2 ogórki,
- 2 pomidory,
- 2 jajka,
- główka zielonej sałaty,
- szczypiorek,
- śmietana 18%,
- 2 łyżeczki musztardy,
- sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po czym studzimy je, obieramy i kroimy w kosteczkę. Ogórka i pomidora kroimy w plasterki. Jajka gotujemy na twardo i kroimy na ćwiartki. Szczypiorek drobno siekamy. Sałatę rozrywamy w rękach na drobne części. Śmietanę mieszamy z musztardą, dodajemy sól i pieprz. Wszystkie składniki łączymy i podlewamy sosem.
- 1 główka brokuła,
- 2 jajka,
- 1 duży pomidor,
- 1 duży ogórek,
- pęczek rzodkiewki,
- majonez,
- sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo, studzimy je strumieniem zimnej wody i obieramy z łupinek. Brokuła dzielimy na różyczki, które blanszujemy około 4 minuty w gotującej się wodzie. Ogórka i pomidora kroimy w dość dużą kostkę. Rzodkiewkę i jajka kroimy w ćwiartki. Całość składników dokładnie połączyć w salaterce i doprawić solą, pieprzem i majonezem.
- 150g szynki konserwowej,
- 10 rzodkiewek,
- 4 jajka,
- 2 ogórki,
- majonez, jogurt naturalny,
- ¼ pęczka koperku
Jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy je wraz z rzodkiewkami i ogórkami na plasterki. Szynkę kroimy w paski (lub w kosteczkę, jeśli mamy ją w jednym kawałku). Całość składników dokładnie mieszamy i wykładamy na 4 talerze. 6 łyżek majonezu łączymy z 3 łyżkami jogurtu i posiekanym koperkiem. Sosem majonezowym dekorujemy sałatkę.
- 6 liści zielonej sałaty,
- 2 marchewki,
- 1 kalarepa,
- ½ selera,
- kiełki słonecznika,
- biały ocet winny,
- sól
Liście sałaty dokładnie płuczemy i układamy na talerzu. Marchewkę, selera i kalarepę obieramy, kroimy dość dużą kostkę i blanszujemy około 5 minut we wrzącej wodzie. Całość delikatnie solimy i skrapiamy octem winnym.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze