Nadmiar czekoladymoże sprawić, że latem niechętnie pokażemy się na plaży. Ten problem mamy już jednak z głowy — niedługo na rynek trafi czekolada, która nie tylko nie tuczy, ale też nie roztapia się w wyższych temperaturach. Na razie możemy tylko cierpliwie czekać i kibicować Szwajcarom, aby jak najszybciej udało im się wypromować swoje czekoladowe odkrycie.
Naukowcy pracujący dla jednej z największych wytwórni czekolady w Szwajcarii stworzyli wreszcie perfekcyjną czekoladę: niskokaloryczną i odporną na wysoką temperaturę. Czekolada została wyprodukowana przez firmę Berry Callebaut i jej receptura jest objęta tajemnicą. Podobno ma aż o 90 procent mniej kalorii niż tradycyjna czekolada i zaczyna topnieć dopiero powyżej 55 stopni C. Jak to często bywa z wielkimi wynalazkami czekolada powstała przez… pomyłkę w laboratorium. Pracownicy szybko jednak dostrzegli mocne strony "wadliwego produktu". Simon Cantz, inżynier technologii żywienia z laboratorium powiedział szwajcarskim mediom, że już zaczęto myśleć o produkcji tej nietuczącej, lekkiej, chrupiącej i smacznej czekolady. Zapewniał również, że czekolada nazwana Vulcano ma przyjemny aromat i rozpuszcza się dopiero w ustach. I to nie pod wpływem ciepła, a na skutek enzymów zawartych w ślinie. Szwajcarzy wierzą, że już za dwa lata Vulcano zrobi oszałamiającą karierę w Europie, obu Amerykach i Azji.
Źródło: jejzdrowie.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze