Grzanki ze szpinakiem - kolacja ciepła i zdrowa
OLIWKA . • dawno temuSzpinak jest bardzo zdrowy, powinnyśmy jeść go jak najczęściej. By był smaczny, trzeba go jednak odpowiednio przygotować i podać w połączeniu z odpowiednimi produktami. Grzanki ze szpinakiem to idealny wybór i świetny pomysł na kolację w ziemie, kiedy potrzebujemy i ciepła i witamin.
Przygotuj:
- 50 dag szpinaku
- 4 jajka
- 4 kromki chleba tostowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- gałkę muszkatołową
- sól
- pieprz
Krok 1
Najpierw przygotowanie szpinaku. Opłucz go bardzo dokładnie i wrzuć do osolonej, wrzącej wody. Blanszuj przez 5 minut.
Krok 2
Teraz smażenie szpinaku. Osącz go z wody i włóż na roztopione na patelni masło. Pozwól aby odparowały z niego resztki wody. Dopraw czosnkiem (przeciśniętym przez praskę), gałką i pieprzem.
Krok 3
I w końcu przyszła pora na pieczenie szpinaku. Przygotuj tosty, na których go ułożysz. Ułóż kromki chleba na blasze do pieczenia. Włóż na nie szpinak, formując gniazdka. Do każdego z nich wbij jajko.
Krok 4
Zapiekanki szpinakowe są już prawie gotowe. Dopraw je solą, pieprzem, papryką oraz gałką muszkatołową, zapiekaj w 200 stopniach tak długo, aż białko się zetnie.
Krok 5
Grzanki ze szpinakiem mogą już wylądować na twoim stole. Podawaj je z sałatką, najlepiej z pomidorów.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze