Składniki:
rozdrobniony mrożony szpinak (1 opakowanie), 3 ząbki czosnku, mały jogurt naturalny, zupka jarzynowa w proszku z Winiar (koniecznie)
Jak przyrządzić?
Do zamrożonego szpinaku dodajemy przeciśnięty czosnek i gotujemy. Jak tylko całość zaczyna się lekko gotować, wsypujemy 1 całe opakowanie zupki jarzynowej w proszku (bez żadnej wody i rozcieńczania!). Całość trzeba dokładnie wymieszać i dalej gotować na małym ogniu. Jak szpinak z zupką jest już zagotowany, na sam koniec (w zasadzie można to zrobić już po zdjęciu z ognia, gazu) dodajemy cały mały jogurt. Dokładnie wymieszać i na koniec można dodać szczyptę gałki muszkatołowej.
Jak podawać?
Taki szpinak jest już gotowy do jedzenia, pyszny też z makaronem, a najlepszy zapieczony (warstwa makaronu, warstwa szpinaku, jeszcze raz makaron i mozzarella z oregano, tylko to już trochę czasu potrzeba.
Uwagi:
Zupka ma doskonałe działanie przy mrożonym szpinaku, doskonale go przyprawia i co najważniejsze, odpowiednio zagęszcza.Zamiast jogurtu może być śmietana, całość jest łagodniejsza, ale jogurt dla tych, co liczą się z kaloriami;)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | szpinakowa |