Jedzenie, które wpływa na szczęście
Banany
Banany nazywane naturalnym antydepresantem są doskonałym źródłem aminokwasu, z którego organizm wytwarza serotoninę odpowiadającą za dobre samopoczucie. Poza tym dzięki bogactwu węglowodanów prostych dostarczają one organizmowi energii potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania. Banany są też źródłem witamin z grupy B oraz magnezu, dzięki czemu wspomagają walkę ze stresem, zmęczeniem i problemami z koncentracją. Obecność potasu ma ogromne znaczenie dla mięśni i serca.
Szpinak
Nielubiany w dzieciństwie szpinak cieszy się coraz większą popularnością wśród dorosłych, którzy doceniają chociażby jego walory rozweselające ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego. Jeśli jednak ktoś nie da się przekonać do szpinaku, to kwas foliowy znajdzie także w innych zielonych warzywach np. w brokułach, sałacie, kapuście czy brukselce.
Papryczki chili
Papryczki chili dostarczają sporej dawki endorfin, czyli hormonu odpowiedzialnego za łagodzenie bólu oraz poczucie szczęścia.
Produkty pełnoziarniste
Produktów pełnoziarnistych nie może zabraknąć w codziennym menu ze względu na porcję węglowodanów złożonych. Są też cennym źródłem magnezu i witamin z grupy B, które odgrywają ogromną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, a ich niedobór może skutkować apatią, bezsennością, depresją i zaburzeniami koncentracji. Nie wolno zapominać również o kaszy, ryżu i makaronie z mąki razowej.
Orzechy
Orzechy i pestki dostarczają organizmowi witaminę E, która chroni komórki przed utlenianiem. Jej niedobór może objawiać się rozdrażnieniem i osłabieniem zdolności koncentracji, dlatego nie wolno o nich zapominać, zwłaszcza gdy czeka nas stresujący dzień.
Słodkości
Gdy mamy ochotę na coś słodkiego, powinniśmy zwrócić uwagę na skład wybieranych deserów. Bez wyrzutów sumienia sięgnąć możemy po batony sojowe, kremy orzechowe, pyszne ryżowe mleczka czy na przykład ekologiczne lody BIO, które mogą być spożywane również przez alergików czy osoby nietolerujące laktozy.
W nagłych wypadkach można także wybrać czekoladę, najlepiej ciemną z dużą zawartością kakao, które zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów, między innymi: witaminy z grupy B, witaminy A i E, a także magnez, żelazo i fosfor. Jednak najlepsze w jedzeniu czekolady jest to, że organizm uwalnia endorfiny, które poprawiają nastrój i zwiększają odczuwanie przyjemności.
Okazuje się, że odpowiednie zestawienie produktów nie tylko zapewnia nam zdrowie, siłę i atrakcyjny wygląd, ale przede wszystkim daje radość, pomaga w walce ze stresem i zapobiega chandrze. Warto więc pozwolić sobie na tego typu przyjemności?
Źródło: informacja prasowa Katarzyna Florczyk