Przepis na calzone
DAMIESA • dawno temuGigantyczne pierogi na obiad? Czemu nie! Calzone to świetny pomysł na potrawę włoską, w nieco innym stylu. Danie to przypomina kształtem pieroga, jednak składniki ciasta są zupełnie inne, podobnie jak farsz. Potrawę tę nadziewamy więc takimi dodatkami, jakie zwykle serwujemy w przypadku pizzy. Chcecie poznać tajniki przygotowania tego specjału? Oto krótki przepis.
Jak zrobić calzone?
Przygotuj:
- 500 g mąki pszennej,
- 20 ml mleka,
- 1 łyżkę soli,
- 2 łyżki drożdży,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób wykonania
- Ze świeżych drożdży należy przygotować rozczyn.
- Mąkę trzeba przesiać i dodać soli, a następnie wlać do niej rozczyn.
- Składniki połączyć z mlekiem i oliwą z oliwek.
- Ciasto ugniatać tak długo aż powstanie zwarta masa, bez grudek. Następnie naoliwić, przykryć je ściereczką i odstawić, żeby wyrosło.
- Ponownie wyrobić ciasto, a następie podzielić na kilka części, uformować kulę i rozwałkować.
- Do tak przygotowanych płatów ciasta nanosimy nadzienie, a następnie składamy je na pół i formujemy brzegi według własnego pomysłu, podobnie jak robimy to w przypadku pierogów.
- Gotowe calzone układamy na blasze posmarowanej margaryną i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni na około pół godziny.
Jeśli chodzi o farsz do calzone, to możemy śmiało puścić wodze fantazji i przygotować takie nadzienie, jakie lubimy najbardziej. Może to być np. w stylu hawajskim, czyli na bazie ananasów, pikantny z papryczkami chili czy farsz mięsny składający się z boczku, szynki i kiełbasy. Wybór zależy tylko od Ciebie!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze