Jak powstają kolorowe makarony. Będzie szkarłatny?
SABINA STODOLAK • dawno temuDla tych, którym znudził się tradycyjnie wyglądający makaron, producenci żywności mają kilka propozycji kolorystycznych. Zakupić można bowiem makaron o czerwonawym kolorze, brązowym lub zielonym. Niedługo, może się też pojawić na rynku makaron szkarłatny. Takiego koloru jeszcze na naszych stołach nie było.
Ostatnie testy prowadzone w Chinach potwierdziły możliwość wyprodukowania szkarłatnego makaronu chińskiego barwionego amarantem. Makaron można na taki kolor barwić już teraz, ale byłby to kolor uzyskany dzięki sztucznym barwnikom. Tymczasem wykorzystanie szarłatu wyniosłego , rośliny z której pozyskuje się amarant spożywczy, umożliwiłoby barwienie makaronu w naturalny i bezpieczny dla zdrowia kolor. Chiński makaron barwiony amarantem miałby pojawić się w czterostopniowym nasyceniu barwnikiem- w zależności od jego poziomu, makaron przyjmowałby kolor od delikatnego różu do mocnego karminu.
A jak powstają inne kolorowe makarony?
- zielony kolor makaronu uzyskuje się dzięki dodaniu do makaronu barwniku na bazie bazylii lub szpinaku
- czarny makaron to efekt barwnika z kałamarnicy
- czerwony makaron to efekt działania papryki, suszonych pomidorów lub buraków
- brązowy(a raczej brunatny) makaron wyrabiany jest z mąki razowej z pełnego przemiału. Jest nieco twardszy po ugotowaniu, niż makaron tradycyjny. Za to jest to znacznie zdrowszy makaron.
W Polsce, wyrabiając makaron w domu, możemy spokojnie uzyskać kolor czerwony i zielony- dodając sok ze szpinaku lub wywar z papryki. Niestety, barwnik z kałamarnicy znaleźć dość trudno. Dla tych, którzy chcą przygotować niezwykłe 3-kolorowe tagliatelle - przepis na kolorowe ciasto makaronoweEfekt wyjątkowy!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze