Przygotuj makaron z sosem z ciecierzycy!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuCiecierzyca jest rośliną strączkową doskonale znaną wegetarianom. Jest doskonałym źródłem białka i węglowodanów. Zawiera również wiele aminokwasów, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, a także mnóstwo witamin i minerałów. Ciecierzyca pomaga organizmowi prawidłowo funkcjonować i wspaniale wpływa na urodę. Jednym ze sposobów na włączenie tej cudownej rośliny do diety jest przygotowanie pysznego spaghetti z sosem z ciecierzycy. Sprawdź, jak przyrządzić to niezwykłe danie!
Składniki spaghetti z sosem z ciecierzycy
Poniższa lista składników pozwoli na przygotowanie porcji dla około 6 osób. Jest to zatem wspaniały przepis na oryginalny obiad dla całej rodziny. Aby przygotować danie, potrzebujesz:
- ¼ filiżanki suszonych borowików,
- 1 filiżanki wrzącej wody,
- 1 średniej cebuli,
- 2 łodyg selera,
- 1 średniej marchwi,
- 3 ząbków czosnku,
- 80–90 g boczku, pokrojonego na kawałki,
- 4 łyżek oliwy z oliwek + odrobiny do skroplenia,
- 3 filiżanek ugotowanej ciecierzycy,
- 3 łyżeczek suszonej bazylii,
- ½ łyżeczki suszonego oregano,
- ¼-½ łyżeczki pokruszonych płatków papryki,
- ok. 750 g pomidorów śliwkowych,
- 1 filiżanki białego, wytrawnego wina,
- ½ filiżanki śmietany,
- garści świeżej bazylii,
- soli i pieprzu,
- odrobiny sera parmezan,
- 450 g makaronu.
Wszystkie warzywa powinny być umyte i posiekane. Makaron ugotuj al dente.
Przygotowanie spaghetti z sosem z ciecierzycy
Zalej borowiki filiżanką gorącej wody i pozostaw na ok. 30 minut. W międzyczasie umieść cebulę, seler, marchew, czosnek i boczek w misce robota kuchennego i zmiksuj. Pamiętaj jednak, że masa nie powinna być całkowicie gładka. Podgrzej 4 łyżki oliwy i dodaj ciecierzycę. Smaż przez kilka minut na średnim ogniu, upewniając się jednak, że ciecierzyca pokryta jest oliwą. Następnie dodaj do niej mieszankę warzywną i podsmażaj jeszcze przez chwilę, dopóki warzywa nie zmiękną. Dodaj bazylię, oregano i płatki papryki.
Posiekaj drobno borowiki i dodaj do warzyw. Odcedź i zachowaj płyn. Czystymi rękami rozgnieć pomidory i dodaj do patelni wraz z winem i płynem z borowików. Duś przez ok. godzinę pod częściowym przykryciem. Od czasu do czasu zamieszaj. Po godzinie, za pomocą blendera delikatnie zmiksuj ciecierzycę. Dodaj śmietanę i, w miarę potrzeby, sól i pieprz. Dodaj liście bazylii. Nałóż na makaron posypany startym parmezanem i polany odrobiną oliwy z oliwek.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze