Przepis na lukier
KAROLINA • dawno temuChyba większość z nas popiera pogląd, że nie ma większej przyjemności niż domowe łakocie. Co prawda czasami brak nam inwencji twórczej i umiejętności, żeby samodzielnie odtworzyć tort albo ciasto przygotowane przez bliskie nam osoby. Domowe wypieki potrafią bowiem nie tylko zachwycać smakiem, lecz również nierzadko posiadają duże walory estetyczne. Sprawcą wielu z nich jest wyśmienity i niezwykle smaczny lukier. Przecież są takie wypieki, w których stanowi tak nieodzowny dodatek, że trudno je sobie bez niego wyobrazić. Na szczęście dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę ze sztuką, gotowania lukier jest niezwykle wdzięcznym w przygotowaniu dodatkiem. Z tego względu, że święta wielkanocne już za kilka dni, czas najwyższy dowiedzieć się, jak ozdobić pysznym lukrem domowe wypieki. Nie trać okazji i dowiedz się na jego temat więcej, a także zobacz, jak przygotować wyśmienity lukier do ciast.
Pyszny lukier
Lukier jest sposobem na ozdobienie deserów genialnym w swojej prostocie. Oczywiście znaleźć można wiele wariacji na temat jego przygotowania, jednakże zrobienia prostego lukrumoże nauczyć się każdy. Zanim jednak poznamy przepis na lukier do ciasta, warto dowiedzieć się o nim i jego wykorzystaniu czegoś więcej. Otóż ta niezwykle smaczna dekoracja pączków, oponek czy babki piaskowej to nic innego jak cukier z dodatkiem wody albo mleka. Oczywiście z czasem powstało wiele innych rodzajów lukru różniących się między sobą dodatkami, jak chociażby lukier czekoladowyalbo lukier cytrynowy. Oprócz wody i mleka do lukru dodaje się także masło, sok z cytryny, substancje zapachowe bądź barwniki. Co więcej, lukier możemy wykorzystać nie tylko jako polewę do ciast i ciasteczek, ale także, uzyskując odpowiednią konsystencję, zrobić ciekawe ozdoby świetnie sprawdzające się w tortach urodzinowych i weselnych. Kiedy natomiast jest to dla nas za trudne, za pomocą rękawa cukierniczego także uda się nam zrobić ciekawe wzory. Pysznym lukrem możemy pokryć część lub całość powierzchni wypieku albo też użyć go jako jeden z elementów nadzienia, nakładając go między warstwy ciasta. Jeżeli nie masz pojęcia, jak zrobić lukier na ciasto, skorzystaj z poniższego przepisu, który z czasem możesz urozmaicać ciekawymi dodatkami.
Jak zrobić lukier?
Do przygotowania lukru na ciasto będziesz potrzebowała:
- 4 białek,
- ½ łyżeczki soku z cytryny,
- 90 dag cukru pudru.
Sposób przygotowania:
Cukier puder należy przesiać i przełożyć do miseczki. Następnie w oddzielnej miseczce należy umieścić białka i wymieszać je z połową łyżeczki soku z cytryny. Zanim jednak to zrobimy, jajko musimy wyparzyć tak, jakbyśmy robili kogel-mogel. Kolejnym krokiem jest stopniowe dodawanie cukru i mieszanie całości za pomocą widelca albo miksera. Lukier z czasem zacznie schnąć, dlatego najlepiej jest go używać zaraz po przygotowaniu. Jeżeli chcesz wykonać z niego ozdoby, najlepiej będzie, jeżeli dodasz jeszcze więcej cukru. Kiedy nie uda ci się wykorzystać wszystkiego, przykryj lukier folią aluminiową.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze