Idealne pesto w 5 prostych krokach!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuPesto to nic innego, jak zielony sos pochodzący z Włoch. Do jego przygotowania tak naprawdę nie potrzebujesz szczegółowego przepisu kulinarnego. Wystarczy, że posiadasz „coś zielonego”, ser, orzechy, czosnek, oliwę i sól. Do tego wystarczy dodać odrobinę wyczucia i gotowe. Jeżeli jest to twoje pierwsze doświadczenie z pesto, zapoznaj się z 5 prostymi krokami, które pomogą ci stworzyć idealny sos.
Jak zrobić pesto?
Na pewno zastanawiasz się, co kryje się pod określeniem „coś zielonego”. Otóż, może to być połączenie szpinaku, brokułów i blanszowanego jarmużu. Do tego dodać możesz confit z czosnku, konserwowane cytryny i olej balsamiczny. Nie zaszkodzi odrobina oleju arganowego lub oleju z pestek winogron. Nie zapominaj także o żółtym serze. Większość składników możesz dodać w preferowanej przez siebie ilości. Myślisz, że pesto wyszło zbyt mdłe? Dodaj czosnku i soli. Teraz jest zbyt czosnkowe? Wrzuć więcej sera. Stało się zbyt ziołowe? Posłuż się orzechami. Nic prostszego.
Uniwersalny przepis na pesto
Tak naprawdę zrobienie sosu pesto nie musi zająć ci dłużej niż 5 minut. Gdy znudzi ci się w tradycyjnej formie, modyfikuj składniki. Zmień ser żółty na ser kozi. Aby urozmaicić smak, dodaj awokado. Dopóki nie nabierzesz wprawy, stosuj się jednak do poniższych zasad.
- Krok 1
Podczas swoich kuchennych rewolucji możesz użyć moździerza, robota kuchennego, miksera lub blatu kuchennego, na którym pokroisz składniki. Zacznij od rozdrobnienia jednego ząbka czosnku.
- Krok 2
Następnie dodaj garść opieczonych i wciąż ciepłych orzechów (migdałów, orzechów włoskich, orzechów piniowych lub wszystkich naraz) oraz garść startego, twardego sera (parmezanu, asiago, pecorino lub wszystkich naraz). Następnie energicznie mieszaj składniki, dopóki nie połączą się w jedną całość – lekkie grudki nie zaszkodzą.
- Krok 3
Nadszedł czas na zioła. Postaw na bazylię, miętę, rukolę, pietruszkę lub dodaj wszystkich po trochu. Mieszaj, dopóki nie uzyskasz gęstej zielonej masy.
- Krok 4
Dodaj odrobinę skórki z cytryny i trochę soku z cytryny, parę kropli octu winnego sherry, oliwy z oliwek i szczyptę soli. Wymieszaj składniki.
- Krok 5
Pora spróbować sosu i w miarę potrzeby – doprawić. Być może pesto będzie zbyt gęste – wtedy konieczne będzie dodanie oliwy z oliwek. Jeżeli preferujesz produkty ostre, dodaj odrobinę soli. Pesto możesz zjeść od razu lub przechowywać w temperaturze pokojowej pod cieniutką powłoką z oliwy z oliwek.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze