Sałatka z krewetkami - przepisy
DAMIESA • dawno temuOwoce morza nie każdemu przypadną do gustu od pierwszego wejrzenia. Czasami wręcz straszą wyglądem, co skutecznie zniechęca potencjalnych degustatorów. Ten rodzaj jedzenia trzeba po prostu pokochać, a kto raz spróbuje, na pewno będzie sięgał po morskie przysmaki dość często. Warto wiedzieć, że owoce morza to w wielu przypadkach silny afrodyzjak! Dziś na talerzu… skorupiaki. Zapraszam do przyrządzenia sałatki z krewetkami.
Sałatka z krewetkami i ryżem
Dla polepszenia smaku ryż możemy ugotować w bulionie, a kiedy już go odsączymy, skropić oliwą z oliwek i dodać pokrojoną cienko paprykę, zielony groszek, kukurydzę z puszki, czerwoną fasolkę i poszatkowaną cebulę. Do całości wrzucamy krewetki (mogą być lekko podsmażone), sałatkę doprawiamy solą i pieprzem, a jej wierzch dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Sałatka z krewetkami i makaronem
Krewetki warto wcześniej podsmażyć na maśle wraz z cebulką i czosnkiem, a po zdjęciu z ognia połączyć z makaronem i wkomponować wybrane składniki. Mogą to być więc podsmażane warzywa, np. marchew i pietruszka, oraz sparzone pomidory. Całość dekorujemy czarnymi oliwkami i doprawiamy solą oraz pieprzem. W wersji bez smażenia, ugotowane krewetki można połączyć z tuńczykiem, jajkiem oraz ogórkami i całość wymieszać z majonezem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze