Efektowny pstrąg w zielonym majonezie
OLIWKA . • dawno temuGłówną potrawą wigilijną na wielu polskich stołach jest karp. A może chciałabyś w tym roku delikatnie zmodyfikować tę tradycję. Karp wcale nie jest najsmaczniejszą rybą, a do pstrąga mu daleko. Pstrąg w zielonym majonezie wygląda bardzo efektownie, a smakuje doskonale. Oczywiście możesz go przygotować również na codzienny obiad.
Przygotuj:
- 1–2 pstrągi
- sok z połowy cytryny
- pół litra wywaru korzennego (3 ziarna pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, tyle samo jałowca, goździków i listek laurowy)
- płaską łyżeczkę soli
- słoiczek majonezu cytrynowego
- łyżkę natki,
- listki sałaty
Krok 1
Zacznij przygotowywanie tej pysznej potrawy od głównego składnika, czyli pstrąga. Najpierw skrop go sokiem z cytryny, a później wrzuć do wrzątku z przyprawami i gotuj 15 minut.
Krok 2
Po tym czasie wyłącz ogień i pozwól aby pstrąg spokojnie ostygł w wywarze.
Krok 3
Todanie rybne ma jeden pyszny dodatek – zielony majonez. By go stworzyć musisz pomieszać majonez z zieleniną i doprawić do smaku.
Krok 4
Wyjmij rybę z wody. Przekrój ją wzdłuż na pół i wyjmij ości. Następnie pokrój pstrąga wszerz, tworząc kolejne połówki.
Krok 5
Pstrąg w majonezie, zielonym majonezie, jest już prawie gotowy. Musisz tylko położyć sałatę na talerzu, na niej ułożyć rybę i udekorować ją majonezem. Jeśli chcesz, by danie wigilijne wyglądało bardziej świątecznie do dekoracji możesz użyć marynowanych grzybów lub plasterków pomarańczy. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze