Efektowny pstrąg w zielonym majonezie



Główną potrawą wigilijną na wielu polskich stołach jest karp. A może chciałabyś w tym roku delikatnie zmodyfikować tę tradycję. Karp wcale nie jest najsmaczniejszą rybą, a do pstrąga mu daleko. Pstrąg w zielonym majonezie wygląda bardzo efektownie, a smakuje doskonale. Oczywiście możesz go przygotować również na codzienny obiad.
Przygotuj:
- 1–2 pstrągi
- sok z połowy cytryny
- pół litra wywaru korzennego (3 ziarna pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, tyle samo jałowca, goździków i listek laurowy)
- płaską łyżeczkę soli
- słoiczek majonezu cytrynowego
- łyżkę natki,
- listki sałaty

Krok 1
Zacznij przygotowywanie tej pysznej potrawy od głównego składnika, czyli pstrąga. Najpierw skrop go sokiem z cytryny, a później wrzuć do wrzątku z przyprawami i gotuj 15 minut.
Krok 2
Po tym czasie wyłącz ogień i pozwól aby pstrąg spokojnie ostygł w wywarze.
Krok 3
Todanie rybne ma jeden pyszny dodatek – zielony majonez. By go stworzyć musisz pomieszać majonez z zieleniną i doprawić do smaku.
Krok 4
Wyjmij rybę z wody. Przekrój ją wzdłuż na pół i wyjmij ości. Następnie pokrój pstrąga wszerz, tworząc kolejne połówki.
Krok 5
Pstrąg w majonezie, zielonym majonezie, jest już prawie gotowy. Musisz tylko położyć sałatę na talerzu, na niej ułożyć rybę i udekorować ją majonezem. Jeśli chcesz, by danie wigilijne wyglądało bardziej świątecznie do dekoracji możesz użyć marynowanych grzybów lub plasterków pomarańczy. Smacznego!

Najnowsze


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze