Zabierz przyjaciół w kulinarną podróż
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temuLato, niestety, już przeminęło i wielkimi krokami zbliżają się ciemne, zimne, pochmurne jesienne wieczory. Cóż można robić, gdy za oknem szaroburo, a deszcz monotonnie wybija swój rytm na naszych oknach? Otóż można zaprosić przyjaciół na obiad i miło spędzić czas na rozmowie, a przy okazji zaskoczyć ich wykwintnymi przysmakami z różnych stron świata. Dziś przedstawię Wam propozycję kulinarną specjalnie przygotowaną na takie właśnie spotkanie. Rozgrzejemy się węgierską Borleves (zupą z wina), zjemy armeńskiego Chaszac hawe czirow (kurczaka w sosie owocowym), a w ramach deseru delektować się będziemy libijskimi Ka'ak sukri (słodkimi bajglami).
Zupa z wina (węg. Borleves):
- 1l dobrego, węgierskiego, czerwonego, półwytrawnego wina,
- 1 cytryna,
- ¼ laski cynamonu,
- 2 goździki,
- 8 żółtek,
- 8 łyżek stołowych cukru
Wino podgrzewamy, uważając, żeby się nie zagotowało i odparowujemy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy sok i drobno posiekaną skórkę z cytryny (cytrynę sparzyć!), cynamon i goździki. Ubijamy żółtka z cukrem na kogel-mogel i powoli, stale mieszając (najlepiej rózgą) dodajemy je do zupy. Zwiększamy ogień pod garnkiem i cały czas mieszamy, aż do otrzymania gęstej konsystencji.
Kurczak w sosie owocowym (chaszac hawe czirow)
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 1kg),
- 1½ szklanki kwaśnej śmietany,
- 10g suszonych śliwek,
- 10g suszonych moreli,
- sól, pieprz,
- olej
Mięso nacieramy solą, smarujemy śmietaną i smażymy ze wszystkich stron. Następnie wrzucamy śliwki i morele i czekamy 2 minuty, aż trochę zmiękną. Po tym czasie wlewamy na patelnię pozostałą śmietanę, pół szklanki wody i dusimy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem.
Słodkie bajgle (Ka'ak sukri)
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka oleju,
- ½ szklanki letniej wody,
- ½ szklanki cukru,
- 100g cukru pudru,
- kilka kropli soku z cytryny,
- ½ łyżeczki sody,
- proszek do pieczenia,
- 1 szklanka ziaren sezamu,
- 1 jajko,
- konfitura wiśniowa
Cukier rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy olej, sok z cytryny, sodę i proszek do pieczenia. Na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy z niego bajgle i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Każdego bajgla smarujemy roztrzepanym jajkiem (tu przyda się pędzelek) i posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 30 – 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z konfiturą wiśniową.
Nie zapomnijcie o ładnie udekorowanym stole (serwetki, świece) i relaksującej muzyce.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze