Smaki Francji - kulinarna podróż po kraju wina i sera
REDAKCJA JEJŚWIAT.PL • dawno temuArtykuł sponsorowany
Bogactwo wielowiekowej tradycji, otwartość na inne kultury oraz celebracja każdego posiłku sprawiły, że Francja jest dziś mekką dla pasjonatów kuchni z całego świata. Praktycznie każdy region tego kraju może się pochwalić swoim własnym kulinarnym specjałem. Zapraszamy na wirtualną podróż ich śladem.
Królestwo naleśników
Kulinarną podróż po Francji rozpoczniemy w Bretanii, gdzie można zasmakować tamtejszych crêpes, czyli — zdaniem Bretonów — najlepszych naleśników na świecie. Przygotowane z mąki gryczanej, która niegdyś uratowała Bretończyków od głodu oraz polane domowym, palonym masłem potrafią urzec podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Wśród turystów równie dużą popularnością cieszą się naleśniki ze słono-słodkim sosem karmelowym, którego smak na długo pozostaje w pamięci goszczących w Bretanii gości.
Ślimak — nie taki straszny
Szlachetnych smaków możemy skosztować z kolei w stolicy Burgundii — Dijon. To malownicze miasteczko, kojarzone głównie ze słynną musztardą, co roku gości tysiące turystów oraz smakoszy ślimaków. Podczas ślimaczanego festiwalu każdy może spróbować gotowanych, smażonych lub pieczonych ślimaków — najlepiej w towarzystwie czosnku, natki pietruszki i lokalnego wina, koniecznie białego.
Kasztanowy zawrót głowy
Francuskich rarytasów szukać można również w departamencie Ardeche. Ten przepiękny rejon, pełen zachwycających wąwozów, skalnych malowideł oraz pomników przyrody, słynie w całej Francji z najsmaczniejszych kasztanów. Pieczone na grillu, podane z wysokiej klasy wieprzowiną, kandyzowane lub w formie kremu — w Ardeche kasztany przyrządza się na różnorodne sposoby, zawsze tworząc wyborne i zaskakujące swoim smakiem dania.
Truflowe wyprawy
Równie niezapomnianych wrażeń, choć nie tylko tych smakowych, dostarcza region Perigord. Ta wciąż nieodkryta, pełna nadzwyczajnych krajobrazów kraina, to raj dla poszukiwaczy czarnych trufli, zwanych potocznie czarnymi diamentami. Ten luksusowy przysmak słynący ze swojej wysokiej ceny, potrafi — nawet w niewielkiej ilości — nadać potrawie wyjątkowo szlachetny smak oraz intensywny aromat.
Zdobycie trufli może być równie przyjemnym doświadczeniem, co ich smakowanie. Ich poszukiwanie, z drobną pomocą wprawionych zbieraczy oraz ich wyszkolonych psów, to świetna przygoda zarówno dla dorosłych, jak i nieco mniejszych turystów.
Francuska uczta różana
Niespełna 100 km od stolicy znajduje się niewielka miejscowość Provins, do której ściągają miłośnicy różanych przetworów z całego świata. W tej różanej stolicy Francji można zakupić oryginalne różane cukierki, smażone w cukrze płatki róż czy różane przetwory. Te ostatnie będą wybornie smakować ze świeżym croissantem z tamtejszej piekarni oraz dużym kubkiem ulubionej kawy.
Kulinarne serce Francji
Kulinarną podróż po zakątkach Francji warto zakończyć w samym jej sercu. W Paryżu, stykają się bowiem kultury z całego świata, tworząc niezwykłą mieszankę smaków i aromatów. Zaznać jej można w tysiącu paryskich lokali, począwszy od gustownych i eleganckich restauracji, a kończąc na równie kuszących kameralnych knajpkach prowadzonych przez całe rodziny.
Zajrzyjmy zatem na pełen rarytasów targ, skosztujmy francuskich serów w jednej z tzw. fromagerie i poznajmy wina z różnych rejonów kraju, nie zapominając o odpoczynki w klimatycznej paryskiej kawiarni. Na koniec uczcijmy naszą podróż francuskim i niezrównanym z żadnym innym szampanem — prosto z Szampanii.
Źródło: https://r.pl/francja
Informacja prasowa
Artykuł sponsorowany
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze