Jedzenie na podróż
KAROLINA • dawno temu

I chociaż całkiem niedawno zdążyliśmy wypocząć w trakcie świąt, to jednak wolnych dni nigdy za wiele. Z pomocą przychodzi nam sezon ferii zimowych, który jest świetną okazją do zrobienia sobie jeszcze kilku dni wolnego. Zanim jednak spakujesz narty do samochodu i ruszysz na ośnieżony stok bądź też spakujesz strój kąpielowy przed wyjazdem na urlop do ciepłych i przede wszystkim słonecznych krajów, warto, abyś się odpowiednio przygotowała. Dzięki kilku prostym czynnościom będziesz pewna, że nic nie zepsuje tego wyjątkowego i należnego czasu beztroskiego wypoczynku. Jednym z elementów, na jaki powinnaś zwrócić uwagę przed wyjazdem jest jedzenie, związane nie tylko z czasem podróży, ale również z okresem jej trwania. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jak dobrać potrawy, by czuć się dobrze i w pełni cieszyć się zasłużonym wypoczynkiem.
Jedzenie w podróży
Osoby, które pierwszy raz wyjeżdżają na wakacje nie zawsze mają pojęcie o istnieniu kilku zasad, których przestrzeganie nie zakłóci nam wypoczynku. O tym, że jest to możliwe możemy się przekonać, kiedy przywołamy wspomnienia związane z wycieczkami szkolnymi, w trakcie których połowa naszych kolegów i koleżanek najpierw zajadała się chrupiącymi chipsami i tabliczkami czekolady, by później cierpieć co najmniej z powodu bólu brzucha. Znacznie większe ryzyko czyha na nas w związku z jedzeniem w podróży zagranicznej. Otóż, jedząc niemyte owoce albo warzywa bądź też surowe owoce morza, bezpośrednio narażamy się na rozstrój żołądka. Co więcej, pijąc samą wodę pochodzącą z niepewnego źródła, możemy stać się ofiarą znajdujących się w niej pasożytów albo bakterii. Należy się wystrzegać zatem nie tylko wskazanych produktów żywnościowych, lecz również powstrzymywać się od wizyt w niesprawdzonych lokalach gastronomicznych, a zwłaszcza od jedzenia na wynos sprzedawanego na ulicznych targach. Jednakże, zanim znajdziemy się w wymarzonym miejscu, czeka nas podróż. Zobacz, jakiejedzenie na wyjazddobrze jest ze sobą zabrać.

Jedzenie na wyjazd
Przygotowującjedzenie na wycieczkę, powinniśmy pamiętać przede wszystkim o dwóch aspektach. Po pierwsze, nie powinno być ono ciężkostrawne albo nadmiernie pobudzające naszą perystaltykę jelit. Nie chodzi o to, byśmy czuli się głodni. Z drugiej strony, nasz wybór ograniczony jest do takich produktów, które są łatwe w przechowywaniu. Wybierając się za granicę albo wysyłając swoje dziecko na wycieczkę, powinniśmy raczej zapomnieć o przygotowywaniu weków z leczo bądź zupą pomidorową. Znacznie lepiej postawić na prowiant suchy. Idealnym rozwiązaniem są cieszące się niesłabnącą popularnością kanapki na podróż. Jednakże także ich przygotowanie musi rządzić się specjalnymi prawami. Otóż nie powinniśmy wkładać do nich szybko psującej się wędliny, a raczej postawić na ser żółty. Jeżeli chcesz zrobićkanapki dla dziecina wycieczkę, postaraj się urozmaicić ich wygląd poprzez wycinanie ciekawych kształtów za pomocą chociażby foremek do ciastek. Oczywiście nie możemy zapominać o owocach i warzywach. Jednakże zamiast wkładać pomidora do kanapki, włóż go do pudełka próżniowego. Skutecznie nasz głód zaspokoi także garstka orzechów albo lekkie suchary. Jeżeli chcesz zabrać ze sobą coś słodkiego, postaw na samodzielnie przyrządzone ciastka z płatków owsianych bądź biszkopty. Równie dobrze sprawdzają się soki owocowe albo warzywne w małych poręcznych opakowaniach. Pragnienie natomiast skutecznie ugasi niegazowana woda albo herbata przygotowana w niewielkim termosie. Pamiętaj także, żeby zabrać ze sobą tyle jedzenia, ile będziemy w stanie spożyć, by po przyjeździe na miejsce nie musieć wyrzucać psującego się jedzenia.

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze