Dowiedz się, w jaki sposób przyrządzić pyszne i zdrowe mleko migdałowe!

Unikasz produktów pochodzenia zwierzęcego i chciałabyś zrezygnować z krowiego mleka na rzecz tego roślinnego? Na pewno przypadnie ci do gustu pyszne mleko migdałowe. Wbrew pozorom, jego wykonanie wcale nie jest takie trudne. Co więcej, produktem ubocznym w trakcie tworzenia takiego mleka jest pyszny serek migdałowy. Poznaj szczegóły!

Moczenie migdałów w wodzie
Do miski z wodą dodaj szklankę migdałów. Orzechy powinny być całkowicie przykryte wodą. Pozostaw je w ten sposób na 6–8 godzin. Opcjonalnie możesz je wcześniej obrać ze skórki.

Filtrowanie mleka z migdałów
Odcedź migdały i przesyp je do blendera kielichowego. Następnie dodaj do nich 4 szklanki wody źródlanej i dokładnie zblenduj wszystkie składniki. Do dużego słoiczka przelej otrzymane mleko migdałowe. Aby odcedzedzić płyn od cząstek zmielonych migdałów, użyj ściereczki lub sitka przez które będziesz przelewać mleko.
Przechowywanie mleka z migdałów
Gotowe mleko migdałowe zamknij w szczelnym słoiku. Możesz je przechowywać przez dwa dni w lodówce. Pozostały po mleku serek migdałowy możesz zjeść z cukrem bądź wykorzystać jako farsz do naleśników.
I jak smakuje ci takie mleko? Według mnie jest doskonałe!
NIEZWYKŁE WŁAŚCIWOŚCI MLEKA
Poznaj niezwykłe działanie mleka

Najnowsze

Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze