Dowiedz się, w jaki sposób przyrządzić pyszne i zdrowe mleko migdałowe!
JOANNA HIRSZLER • dawno temuUnikasz produktów pochodzenia zwierzęcego i chciałabyś zrezygnować z krowiego mleka na rzecz tego roślinnego? Na pewno przypadnie ci do gustu pyszne mleko migdałowe. Wbrew pozorom, jego wykonanie wcale nie jest takie trudne. Co więcej, produktem ubocznym w trakcie tworzenia takiego mleka jest pyszny serek migdałowy. Poznaj szczegóły!
Moczenie migdałów w wodzie
Do miski z wodą dodaj szklankę migdałów. Orzechy powinny być całkowicie przykryte wodą. Pozostaw je w ten sposób na 6–8 godzin. Opcjonalnie możesz je wcześniej obrać ze skórki.
Filtrowanie mleka z migdałów
Odcedź migdały i przesyp je do blendera kielichowego. Następnie dodaj do nich 4 szklanki wody źródlanej i dokładnie zblenduj wszystkie składniki. Do dużego słoiczka przelej otrzymane mleko migdałowe. Aby odcedzedzić płyn od cząstek zmielonych migdałów, użyj ściereczki lub sitka przez które będziesz przelewać mleko.
Przechowywanie mleka z migdałów
Gotowe mleko migdałowe zamknij w szczelnym słoiku. Możesz je przechowywać przez dwa dni w lodówce. Pozostały po mleku serek migdałowy możesz zjeść z cukrem bądź wykorzystać jako farsz do naleśników.
I jak smakuje ci takie mleko? Według mnie jest doskonałe!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze