![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Graliśmy już w czerwone, a dziś zagramy w żółte. Namawiałam do sezonowego gotowania i korzystania z obfitości kolorowych warzyw i owoców, pod którymi uginają się stragany.
Naturalne żółte pożywienie harmonizuje organizm i wzmacnia żołądek. Wiele żółtych roślin jest źródłem beta-karotenu: morele, brzoskwinie, dynie, melony.
Kukurydza dobrze wpływa na żołądek i nerki, poprawia trawienie. Kolby gotowane w (nieosolonej!) wodzie, podane z masłem to pochwała prostoty.
Papryka poprawia krążenie i ma dużo witaminy C. Nie każdy lubi surową, ale z grilla albo podpieczona w piekarniku, z usuniętą skórką jest pyszna i słodka.
Morele i gruszki nawilżają płuca — są stosowane w przypadkach suchości gardła. Soczysta tarta z gruszkami, morelami albo brzoskwiniami to smak lata.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze