Jajko sadzone na boczku - prosto i pysznie



Przepis na jajko sadzone wydaje siÄ™ banalny, a jednak nie każda z nas wpadÅ‚aby na to, by przygotować je w ten sposób. To naprawdÄ™ Å›wietny pomysÅ‚ na Å›niadanie. DziÄ™ki niemu przez dÅ‚ugi czas nie bÄ™dziemy gÅ‚odne. I ten smakowity zapach… umm, aż Å›linka leci.
Przygotuj:
- jajka (najlepiej ze znakiem 0, bo to oznacza, że pochodzą od szczęśliwych kur)
- boczek (powinno być w nim mało tłuszczu)
- szczypiorek
- łyżkę masła (ale tylko wtedy, gdy boczek jest bardzo chudy i mógłby się przypalić)
- sól
- pieprz

1. To będzie jajko sadzone na boczku, trzeba zatem zacząć od boczku. Pokrój go na cienkie plasterki i ułóż na patelni. Pamiętaj, że smażony boczek się kurczy.
2. Przysmaż mięso z jednej strony, a następnie obróć je.
3. Zanim zdąży się przysmażyć, wbij na nie jajka.
4. Możesz posolić danie śniadaniowe, ale tylko odrobinę, ponieważ sam boczek jest słony.
5. Ustaw bardzo mały ogień i przykryj patelnię.
6. Co chwilę patrz na swoje śniadanie. Może być przecież jajko sadzone na miękko lub na twardo. Jeśli wybierasz pierwszą opcję, poczekaj tylko do chwili, kiedy białko przestanie być galaretowate. Jeśli natomiast wolisz, by wszystko było mocno ścięte, wyłącz ogień i pozwól jajku dochodzić jeszcze kilka minut.
7. Teraz możesz już przełożyć jajko sadzonena talerz i posypać szczypiorkiem. Smacznego!
Â

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze