Jak gotować na parze?
KAROLINA • dawno temuNiektóre potrawy, jak na przykład pyszne i puszyste placki drożdżowe, ze swej natury gotuje się, wykorzystując parującą wodę. Istnieją jednak produkty, które zazwyczaj przygotowujemy w inny sposób. I choć tradycjonaliści nie potrafią wyobrazić sobie piersi kurczaka bez chrupiącej panierki i dodatku ociekających tłuszczem frytek, to jednak czasami warto wyzbyć się uprzedzeń i spróbować poznać na nowo niektóre dobrze znane potrawy. Zwolennicy gotowania na parze twierdzą ponadto, że dania przyrządzone w ten sposób posiadają całe bogactwo smaku, które jest znacznie mniej uboższe po upieczeniu albo usmażeniu. Warto zatem choćby dla samego przekonania się, która grupa osób ma rację, spróbować ugotować coś na parze. Jeżeli chcesz poznać propozycje przepisów na dania na parze, przeczytaj poniższy artykuł.
Gotowanie na parze
Jakie korzyści może nam przynieść gotowanie na parze? Okazuje się, że zalet tego sposobu przyrządzania jedzenia jest wiele. Wskazać należy przede wszystkim wyjątkowe walory smakowe. Dania na parze posiadają cały wydobyty, lecz nienaruszony na przykład tłuszczem albo oliwą smak wszystkich wykorzystanych składników. Poza tym dzięki skorzystaniu z urządzenia do gotowania na parze z łatwością i bez zbędnych wyrzeczeń pozbędziemy się kilku zbędnych kilogramów. Dzięki parze wodnej nasze jedzenie będzie lekkie i niskokaloryczne. Brak tu ociekających tłuszczem kawałków mięsa lub też zawiesistych sosów. To także świetny sposób na skuteczną walkę z wysokim poziomem cholesterolu albo zaburzeniami układu pokarmowego. Warto także wskazać wysokie walory smakowe. Gotując marchewkę w wodzie, część zawartych w niej witamin i soli mineralnych siłą rzeczy zostaje oddana do wody. Kiedy to samo warzywo będziemy gotować na parze, wówczas wszystkie cenne składniki pozostaną w obrębie potrawy. Jednym z silniejszych argumentów, zważywszy na szybkie tempo życia współczesnych kobiet, jest to, że wszystkie elementy dania możemy włożyć do garnka, a zatem przyrządzenie posiłku z wykorzystaniem pary pochłania niewiele naszego czasu.
Zanim zapoznamy się z przepisami na dania na parze, warto zastanowić się, co można gotować na parze. Ku uciesze zwolenników tego sposobu przyrządzania potraw gotować na parze można niemalże wszystkie produkty żywnościowe. Nie sposób wskazać choćby większość z nich, dlatego też poniżej znajdują się wyłącznie wybrane propozycje.
Przepisy na dania na parze
Jak już wspomniano, gotowanie na parze otwiera przed nami spore możliwości. Można w ten sposób przyrządzić zarazem warzywa, mięso, ryby i owoce. Ponadto potrawy mogą być przygotowywane na słodko albo słono.
Bardzo smaczną i szybką w przygotowaniu propozycją jest kurczak z pieczarkami. W czasie, kiedy nagrzewa się parowar, wystarczy zamarynować kawałki piersi kurczaka w soli, pieprzu, odrobinie cherry i sosu sojowego. Następnie powinno się ułożyć mięso i pokryć je kawałkami imbiru, pokrojonymi pieczarkami i cebulą i gotować przez około 20 minut.
Na deser można natomiast przyrządzić pełne witamin gruszki z miodem. Wystarczy odciąć górną czapeczkę owocu na wysokości, w której zaczynają się nasiona, a następnie wyjąć je nożem. Następnie powinno się uciąć niewielką część dołu gruszki, aby mogła ona stać podczas pieczenia. Środek owocu wypełnia się płynnym miodem, a następnie gotuje przez około 15 minut.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze