Ryba na parze, czyli danie z parowaru
OLIWKA . • dawno temuWszystkie wiemy, że dania z parowaru są pyszne, zdrowe i przede wszystkim są to dania dietetyczne, czyli idealne dla każdej kobiety dbającej zarówno o swoją figurę, jak i o dobre samopoczucie swoich najbliższych. Przepisy na parowar nie są zbyt skomplikowane, więc naprawdę warto w niego zainwestować i skrócić czas gotowania o połowę. Zacznijmy od czegoś prostego. Co powiecie na rybę na parze z ziemniaczkami, cukinią i aromatycznymi ziołami?
Przygotuj:
- 4 filety z ryby morskiej
- 8 młodych ziemniaków
- 2 młode cukinie
- 2 marchewki
- 2 gałązki tymianku, bazylii i koperku
- cytrynę
- sól, pieprz
Krok 1
Nie ma nic prostszego niż gotowanie na parze, przepisysą banalne. Ryba z warzywami to pestka. Właściwie są tylko dwa etapy jej przygotowania.
Krok 2
Najpierw należy przygotować mięsko. Umyj więc rybę, osusz ją, skrop sokiem z cytryny i odłóż na 20 minut.
Krok 2
Teraz etap warzywny. To ma być ryba z ziemniakami, pora zatem na ich przygotowanie. Trzeba je obrać i opłukać. Zależnie od wielkości musimy je pokroić na ćwiartki lub w plastry, a wszystko po to żeby nie przedłużać niepotrzebnie gotowania.
Krok 3
Równie dobrze możemy powiedzieć, że przygotowujemy rybę z cukinią, musimy więc i ją odpowiednio przyrządzić. Trzeba ją umyć, obrać i pokroić w paseczki. To samo robimy z marchewką.
Krok 4
Teraz postępujemy zgodnie z instrukcją przygotowania dań z parowaru, naszego parowaru, bo każdy może być odrobinę inny. Ogólnie zasada jest taka, że ziemniaki gotują się najdłużej, więc one pierwsze powędrują na parę. Dopiero po jakimś czasie dodajemy warzywa i rybę.
Krok 5
Do wody, z której powstaje para warto dodać tymianek i bazylię. Rybę gotowaną na parze podajemy posypaną świeżym koperkiem i udekorowaną cytryną. Najlepiej nie używać soli, ale jeśli już musimy to zrobić, to dopiero kiedy ryba z warzywami na parze będzie na talerzu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze