Składniki:
600 g ziemniaków,
600g filetów z różnych gatunków ryb morskich,
sok z cytryny,
4 małe cukinie 1 cebula,
1 duży pomidor,
łyżka oleju roślinnego,
sól, pieprz,
1 pęczek natki pietruszki,
kilka listków melisy cytrynowej
Jak przyrządzić?
Umyć ziemniaki,ugotować je w szybkowarze i ostudzić. Obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę.Umyć filety rybne pod zimną wodą, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i odstawić.Umyć cukinie, odciąc ogonki, pokroić na plastry grubości ok. 1/2 cm. Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Umyć pomidor i pokroić w wąskie paseczki.Cebulę i cukinie wrzucić na rozgrzany olej, dusić ok. 5 min. Następnie dodać pokrojone pomidory, ziemniaki i pokrojoną na szerokie pasy rybę. Całość przyprawić pieprzem i solą. Gotować na parze 5-15 min w zalezności od wielkosci kawałków ryby.Umyć natkę pietruszki oraz melię, osuszyć, posiekać i dodać do potrawy.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Agata Grodek |