Zdrowe ryby
ALICJA • dawno temuO zaletach spożywania ryb jest stale głośno. Zawierają kwas omega-3, łatwo przyswajalne białko oraz witaminę B12. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że niektóre gatunki mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Dlatego wybór odpowiedniej ryby jest tak ważny. Jakie gatunki warto spożywać, a jakich lepiej unikać?
Ryby morskie
Uważane są za jedne z najzdrowszych. Spożywaj łososie, śledzie, makrele, halibuty i dorsze. Najlepsze są świeże. Co ciekawe, wybór gatunku powinien być uzależniony od pory roku. Np. makrele powinno kupować się w okresie zimowym (najlepiej w grudniu), kiedy zawierają najwięcej tłuszczu. Przypadające na okres letni tarło zmniejsza ilość zdrowego tranu.
Konserwy rybne
Ryby w puszce są zdrowsze niż te, które są zamknięte w hermetycznych plastikowych torebkach, gdyż zawierają mniej konserwantów. Tak czy inaczej, konserwy rybne mają zdecydowanie mniej kwasów tłuszczowych niż nieprzetworzone, gdyż przed zakonserwowaniem usunięto z nich większość oleju. Pamiętaj, aby po otwarciu puszki spożyć zawartość jeszcze tego samego dnia. Otwarta konserwa nie tylko zmieni smak sąsiadujących w lodówce produktów, ale również pod wpływem tlenu spowoduje przenikanie do mięsa cząsteczek z metalowego opakowania.
Przyrządzanie ryb
Przyrządzaj ryby na parze, na grillu lub w piekarniku. Dzięki temu zachowasz cenne składniki odżywcze. Uważaj na ryby wędzone, gdyż podczas konserwacji, wraz z dymem do rybiego mięsa mogą przeniknąć szkodliwe substancje o właściwościach rakotwórczych.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze