Dlaczego warto jeść ryby?
TYNKA • dawno temuZdrowa dieta – ciągle o niej słyszymy, ale ciągle nie jesteśmy do niej przekonane i zamiast porcji warzyw, wybieramy fast fooda. Jednocześnie bardzo chcemy mieć piękną skórę, lśniące włosy i mocne paznokcie. Oczywiście idealna figura też musi być. Skoro tak, to pora zacząć działać zdecydowanie. Niech pierwszym krokiem będzie zamiana wieprzowiny na zdrowe ryby.
Pokaż rybko, co masz w środku
6 kg ryb rocznie – tyle zjada przeciętny Polak, 36 kilogramów – tyle zjada Japończyk. Robi różnicę, prawda? To dlatego znacznie częściej niż koledzy z Japonii mamy kłopoty z miażdżycą. Ryba powinna gościć na naszych stolach przynajmniej 3 razy w tygodniu, a nie tylko w wigilijny wieczór. Dlaczego? Głównie z powodu nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, których jest bogatym źródłem.
Dlaczego warto jeść ryby?
Oprócz cennych kwasów tłuszczowych omega-3 ryby zawierają również białko z egzogennymi aminokwasami, które jest niezbędne do budowy tkanek i bardzo dobrze przyswajalne przez organizm, witaminy A i D, witaminy z grupy B, witaminy PP oraz magnez, żelazo, potas, fosfor i wapń. Ryby, dzięki zawartości selenu, mają także działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe. Z kolei jod wspomaga prawidłowe działanie tarczycy.
Zdrowe ryby – jakie wybrać?
Najzdrowsze są ryby oceaniczne, a także te pochodzące z czystych rzek i jezior. Im bardziej tłusta ryba, tym lepiej. Makrela atlantycka (100 g) to, podobnie jak śledź, 2300 mg kwasów tłuszczowych omega-3. Łosoś ma 1100 mg cennego składnika, morszczuk i dorsz ponad 200, węgorz 150. Bardzo ważny jest także sposób przygotowania dań rybnych. Powinny być pieczone lub gotowane. Smażonaryba jest wprawdzie bardzo smaczna, ale niestety ma znacznie mniej wartości odżywczych.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze