Naukowcy odkryli zaskakującą korzyść wynikającą z jedzenia ryb
JOANNA HIRSZLER • dawno temuJeżeli do tej pory raczej unikałaś ryb, to prawdopodobnie zmieni się to, gdy przeczytasz ten artykuł. Istnieją bowiem zaskakujące korzyści wynikające z obecności w diecie kwasów tłuszczowych omega-3, których bogatym źródłem są właśnie ryby. Dowiedz się, dlaczego ryby powinny częściej gościć na twoim stole.
Jedząc ryby, chronisz słuch
Ostatnio opublikowane wyniki badań naukowych potwierdzają, że regularna obecność ryb w diecie kobiet może znacząco zmniejszyć ryzyko wystąpienia problemów ze słuchem, a nawet całkowitej utraty tego zmysłu. Wystarczy, że w ciągu tygodnia zjesz zaledwie dwie porcje ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3, tj. łososia, makrelę wędzoną czy śledzia.
Dieta a problemy ze słuchem
W trwającym 18 lat badaniu dotyczącym wpływu diety na utratę słuchu związaną ze starzeniem wzięło udział 65 tysięcy kobiet. Wykazano, że u kobiet jedzących ryby dwa razy w tygodniu zmniejszyło się ryzyko problemów ze słuchem o 20%. Jeżeli jednak nie przepadasz za rybami, to możesz ja zastąpić owocami morza, które również stanowią bogate źródło omega-3, lub ostatecznie możesz sięgnąć po suplementy diety. Czy czujesz się przekonana do jedzenia ryb?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze