Zaskakujące korzyści z jedzenia jabłek
8. Jabłka obniżają cholesterol
Jedno średnie jabłko to około 4 gramy błonnika. Część tej substancji występuje w formie pektyny, która obniża zły cholesterol. Dzieje się tak, ponieważ blokuje ona wchłanianie złego cholesterolu, co pomaga organizmowi zużywać go zamiast magazynować.
7. Jabłka przedłużają uczucie sytości
Bogactwo błonnika, który zawarty jest w jabłku, sprawia, że dłużej czujemy się syci bez dostarczania ciału zbyt dużej ilości kalorii – jest ich około 95 w średnim jabłku.
6. Jabłka pomagają utrzymać odpowiednią wagę
Jeden z komponentów skórki jabłka (która zawiera też większość błonnika), zwany kwasem ursolowym, pomaga obniżyć ryzyko nadwagi, według badań przeprowadzonych na myszach. Wiąże się to z tym, iż wspomaga on spalanie kalorii oraz mięśnie i tkankę tłuszczową brunatną.
5. Dobre na problemy z oddychaniem
5 lub więcej jabłek tygodniowo powiązane jest z lepszym funkcjonowaniem płuc, najprawdopodobniej dzięki antyoksydantowi zwanemu kwercytyną, znajdującemu się w skórce jabłka (oraz w cebuli i pomidorach). Badania pokazały też, że istnieje mniejsze prawdopodobieństwo, że kobiety, które jedzą jabłka będą miały dziecko z astmą.
4. Jabłka wspomagają układ odpornościowy
Nie mogą one konkurować z pomarańczami, ale są dobrym źródłem witaminy C (8 mg na średni owoc, co oznacza około 14% dziennego zalecanego spożycia).
3. Jabłka w walce z rakiem?
W badaniach z 2004 roku wykazano, że substancja zawarta w jabłkach zapobiega rakowi jelita grubego. W badaniach z 2007 roku wykryto inne składniki w jabłkach, zwane triterpenoidami, które zdają się walczyć z rakiem wątroby, jelita i piersi.
2. Jabłka obniżają ryzyko cukrzycy
W 2012 roku badania pokazały, że jabłka oraz gruszki czy jagody powiązane są z obniżonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2. Ma to związek z antyoksydantami o nazwie antocyjany, które odpowiadają również za czerwone, purpurowe i niebieskie zabarwienie owoców i warzyw.
1. Jabłka mają dobroczynny wpływ na mózg
Jabłka wspomagają produkcję acetylocholiny, w związku z czym mogą one wzmacniać pamięć i obniżyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze