Zaskakujące korzyści z jedzenia jabłek

8. Jabłka obniżają cholesterolJedno średnie jabłko to około 4 gramy błonnika. Część tej substancji występuje w formie pektyny, która obniża zły cholesterol. Dzieje się tak, ponieważ blokuje ona wchłanianie złego cholesterolu, co pomaga organizmowi zużywać go zamiast magazynować.
Zdjęcie autorstwa PixelAnarchy / CC BY

8. Jabłka obniżają cholesterol
Jedno średnie jabłko to około 4 gramy błonnika. Część tej substancji występuje w formie pektyny, która obniża zły cholesterol. Dzieje się tak, ponieważ blokuje ona wchłanianie złego cholesterolu, co pomaga organizmowi zużywać go zamiast magazynować.

7. Jabłka przedłużają uczucie sytościBogactwo błonnika, który zawarty jest w jabłku, sprawia, że dłużej czujemy się syci bez dostarczania ciału zbyt dużej ilości kalorii – jest ich około 95 w średnim jabłku.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

7. Jabłka przedłużają uczucie sytości
Bogactwo błonnika, który zawarty jest w jabłku, sprawia, że dłużej czujemy się syci bez dostarczania ciału zbyt dużej ilości kalorii – jest ich około 95 w średnim jabłku.

6. Jabłka pomagają utrzymać odpowiednią wagęJeden z komponentów skórki jabłka (która zawiera też większość błonnika), zwany kwasem ursolowym, pomaga obniżyć ryzyko nadwagi, według badań przeprowadzonych na myszach. Wiąże się to z tym, iż wspomaga on spalanie kalorii oraz mięśnie i tkankę tłuszczową brunatną.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

6. Jabłka pomagają utrzymać odpowiednią wagę
Jeden z komponentów skórki jabłka (która zawiera też większość błonnika), zwany kwasem ursolowym, pomaga obniżyć ryzyko nadwagi, według badań przeprowadzonych na myszach. Wiąże się to z tym, iż wspomaga on spalanie kalorii oraz mięśnie i tkankę tłuszczową brunatną.

5. Dobre na problemy z oddychaniem5 lub więcej jabłek tygodniowo powiązane jest z lepszym funkcjonowaniem płuc, najprawdopodobniej dzięki antyoksydantowi zwanemu kwercytyną, znajdującemu się w skórce jabłka (oraz w cebuli i pomidorach). Badania pokazały też, że istnieje mniejsze prawdopodobieństwo, że kobiety, które jedzą jabłka będą miały dziecko z astmą.
Zdjęcie autorstwa Bonoz / CC BY

5. Dobre na problemy z oddychaniem
5 lub więcej jabłek tygodniowo powiązane jest z lepszym funkcjonowaniem płuc, najprawdopodobniej dzięki antyoksydantowi zwanemu kwercytyną, znajdującemu się w skórce jabłka (oraz w cebuli i pomidorach). Badania pokazały też, że istnieje mniejsze prawdopodobieństwo, że kobiety, które jedzą jabłka będą miały dziecko z astmą.

4. Jabłka wspomagają układ odpornościowyNie mogą one konkurować z pomarańczami, ale są dobrym źródłem witaminy C (8 mg na średni owoc, co oznacza około 14% dziennego zalecanego spożycia).
Zdjęcie autorstwa julenka / CC BY

4. Jabłka wspomagają układ odpornościowy
Nie mogą one konkurować z pomarańczami, ale są dobrym źródłem witaminy C (8 mg na średni owoc, co oznacza około 14% dziennego zalecanego spożycia).

3. Jabłka w walce z rakiem?W badaniach z 2004 roku wykazano, że substancja zawarta w jabłkach zapobiega rakowi jelita grubego. W badaniach z 2007 roku wykryto inne składniki w jabłkach, zwane triterpenoidami, które zdają się walczyć z rakiem wątroby, jelita i piersi.
Zdjęcie autorstwa bea_marques / CC BY

3. Jabłka w walce z rakiem?
W badaniach z 2004 roku wykazano, że substancja zawarta w jabłkach zapobiega rakowi jelita grubego. W badaniach z 2007 roku wykryto inne składniki w jabłkach, zwane triterpenoidami, które zdają się walczyć z rakiem wątroby, jelita i piersi.

2. Jabłka obniżają ryzyko cukrzycyW 2012 roku badania pokazały, że jabłka oraz gruszki czy jagody powiązane są z obniżonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2. Ma to związek z antyoksydantami o nazwie antocyjany, które odpowiadają również za czerwone, purpurowe i niebieskie zabarwienie owoców i warzyw.
Zdjęcie autorstwa artistlike / CC BY

2. Jabłka obniżają ryzyko cukrzycy
W 2012 roku badania pokazały, że jabłka oraz gruszki czy jagody powiązane są z obniżonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2. Ma to związek z antyoksydantami o nazwie antocyjany, które odpowiadają również za czerwone, purpurowe i niebieskie zabarwienie owoców i warzyw.

1. Jabłka mają dobroczynny wpływ na mózgJabłka wspomagają produkcję acetylocholiny, w związku z czym mogą one wzmacniać pamięć i obniżyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
Zdjęcie autorstwa jarmoluk / CC BY

1. Jabłka mają dobroczynny wpływ na mózg
Jabłka wspomagają produkcję acetylocholiny, w związku z czym mogą one wzmacniać pamięć i obniżyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Zabij intruza widelcem Nietrzymanie moczu. Wstydliwy problem Badanie piersi – jak wykonać je samodzielnie? Zgrabna sylwetka po 40-tce. Jak ją mieć? Czerniak – zachorowalność wzrosła o 300% Niezwykle mnoga ciąża Prawdopodobieństwo zajścia w ciążę Zapiekana ryba z pieczarkami Popularne mity związane ze zdrowiem Szczepionki wzmocnią twoją odporność Maść stosowana w leczeniu raka skóry też odmładza Co jeść, aby przytyć?

Popularne w tym tygodniu:

Jubileuszowa Gala projektu "Różowy Patrol powered by Gliss" z udziałem ekspertówMATERIAŁ PROMOCYJNY