Pij zielonÄ… herbatÄ™ na zdrowie
10. Zielona herbata najzdrowszym napojem na świecie?
Nie bez powodu zieloną herbatę określa się mianem najzdrowszego napoju na świecie. Jest ona bogata w silne przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze, wywierające korzystny wpływ na nasze zdrowie. Zastanawiasz się, jakie są jej właściwości?
9. Zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
Zawarte w zielonej herbacie polifenole wzmacniają układ sercowo-naczyniowy i przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu, zmniejszenia ryzyka wystąpienia nadciśnienia czy miażdżycy.
8. Zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów
Zawarte w zielonej herbacie przeciwutleniacze mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby nowotworowej w organizmie, a także wspomóc jej ewentualne leczenie. Istotną rolę pełni tutaj epigallokatechina, która wykazuje właściwości przeciwnowotworowe.
7. Usprawnia funkcjonowanie mózgu
Regularne spożywanie zielonej herbaty może usprawnić pracę mózgu. Jest to związane z obecną w jej składzie teiną, która posiada właściwości pobudzające.
6. Obniża ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera
Zielona herbata nie tylko usprawnia funkcjonowanie mózgu, lecz także może zapobiec jego degeneracji związanemu z chorobą Alzheimera. Z tego względu osoby w podeszłym wieku powinny wypijać przynajmniej jedną filiżankę tego napoju każdego dnia.
5. Obniża ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona
Choroba Parkinsona polega na stopniowej degradacji ośrodkowego układu nerwowego. Liczne badania naukowe sugerują, że zawarte w zielonej herbacie katechiny mogą chronić neurony przed uszkodzeniem, a tym samym układ nerwowy przed zwyrodnieniem.
4. Wspomaga procesy redukcji tkanki tłuszczowej
Badania kliniczne potwierdzają, że regularne spożywanie zielonej herbaty może przyśpieszyć procesy przemiany materii. Można ją zatem stosować u osób przestrzegających racjonalnej diety oraz regularnie ćwiczących jako środek wspomagający odchudzanie.
3. Wykazuje działanie przeciwzapalne
Stany zapalne stanowią podłoże wielu schorzeń układowych toczących się w organizmie. Zielona herbata może przyczynić się do ich redukcji, gdyż stanowi bogate źródło polifenoli wykazujących właściwości przeciwzapalne.
2. Wykazuje właściwości przeciwpróchnicze
Zawarte w zielonej herbacie katechiny wykazują właściwości przeciwpróchnicze. Jest to związane z ich działaniem hamującym aktywność bakterii Streptococcus mutans, która przyczynia się do powstawania próchnicy zębów.
1. Obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II
Badania naukowe potwierdzają, że zielona herbata może poprawić wrażliwość na insulinę, a także zmniejszyć poziom cukru we krwi. To z kolei zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby metabolicznej organizmu, jaką jest cukrzyca.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze