Czy oliwa z oliwek przyspiesza metabolizm?
ALICJA • dawno temuOliwa z oliwek została okrzyknięta zdrową alternatywą dla tradycyjnych tłuszczy zwierzęcych, oleju kukurydzianego czy smalcu. Większość ludzi wie, że oliwa z oliwek może obniżyć cholesterol i działa jako silny antyoksydant. To, co dopiero wychodzi na światło dzienne to to, że oliwa z oliwek ma wpływ na metabolizm. Dla miłośników oliwy to kolejna dobra informacja, pokazująca wyższość oliwy z oliwek nad innymi tłuszczami.
Cechy
Oliwa z oliwek jest od lat nieodłącznym elementem kuchni śródziemnomorskiej. Choć od dawna przypisuje się jej cudowne właściwości, naukowcy dopiero niedawno odkryli, co czyni ją taką wyjątkową. Na oliwę z oliwek składa się ponad 30 związków fenolowych, które mają właściwości antyutleniające. Tym samym pomagają zapobiegać odkładaniu się płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.
Znaczenie
Oliwa z oliwek przyspiesza metabolizm, gdyż nie jest absorbowana przez tkanki a jest trawiona przez wątrobę. W odróżnieniu od innych tłuszczy poprawia zdolność organizmu do metabolizowania tłuszczu. Konkludując, ten typ oleju roślinnego pomaga w zrzuceniu nadwagi.
Potencjał
Oliwa z oliwek coraz częściej pojawia się jako domieszka w innych olejach kuchennych. Użytkownicy tego cudownego płynu chwalą sobie jego pomoc w zrzucaniu nadwagi. Co więcej, potrawy przygotowane na oliwie z oliwek są zwyczajnie smaczniejsze i nie ociekają zbędnych cholesterolem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze