Rodzaje oliwy z oliwek
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuOliwa z oliwek od wieków uważana jest za jeden z najistotniejszych składników diety. Zawarte w niej substancje odżywcze nie tylko poprawiają zdrowie, lecz także pomagają zachować urodę. Sprawdź, jak wybrać i przechowywać oliwę, aby jak najdłużej zachowała swoje drogocenne właściwości.
Wyróżniamy wiele rodzajów oliwy z oliwek, jednak za najlepszą uchodzi oliwa extra vergine. Produkowana jest mechanicznie, bez zastosowania środków chemicznych i rafinacji. W ten sposób zachowuje swoje właściwości – posiada najwięcej witamin i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego też znajduje zastosowanie i w kuchni, i w kosmetyce. Tymczasem oliwa niefiltrowana produkowana jest z pominięciem etapu filtracji, jedynie z młodych oliwek. Z tego powodu jest produktem sezonowym. W oliwie tej znajdują się kawałeczki oliwek, dlatego nie należy jej długo przechowywać.
Oliwa pure w procesie rafinacji traci swój smak, zapach oraz kolor, dlatego uzupełniana jest niewielką ilością oliwy extra vergine. Tego rodzaju oliwy nie powinno się spożywać na zimno. Oliwa z wytłoczyn nie posiada praktycznie żadnych wartości odżywczych, przez co uważana jest za najniższą kategorię oliw. Jednak dzięki zawartości różnych kwasów tłuszczowych może być stosowana do smażenia.
Wiele o jakości oliwy powie nam jej kolor, smak i zapach – najlepiej stosować te pachnące świeżo skoszoną trawą, zielonym pomidorem lub oliwnym gajem. Często stosowanym zabiegiem jest mieszanie oliw extra vergine z różnych gatunków oliwek, co pozwala uzyskać niepowtarzalny smak i aromat, jak np. w przypadku oliwy Olivari Mediterranean Extra Vergine.
Niezwykle istotne dla jakości oliwy jest także odpowiednie jej przechowywanie. Najlepiej trzymać ją w miejscu zacienionym i chłodnym. Aby oliwa jak najdłużej zachowała swoje właściwości często umieszczana jest w ciemnych butelkach. Dodatkowym udogodnieniem, wprowadzonym przez firmę Olivari, jest specjalny dozownik uniemożliwiający dostanie się do butelki powietrza.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze