Stwórz kolorowy sernik na Wielkanoc!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuSernik jest jednym z najczęściej przygotowywanych i najbardziej lubianych ciast. Często zdobi także nasze stoły świąteczne. Aby zachwycić gości, którzy w tym okresie zjawią się w twoim domu, stwórz unikalny jego rodzaj – czyli sernik tęczowy. Jak go przygotować?
Historia sernika
Czy wiesz, skąd wziął się sernik? Pierwsze wzmianki o tym cieście pojawiły się już w starożytnej Grecji i Rzymie – ponad 2 tys. lat temu. W XIX wieku sernik pojawił się w Ameryce Północnej, gdzie nadano mu nową formę. W 1872 roku dzięki serkowi Philadelphia stworzono tzw. „sernik nowojorski”.
Najlepiej znanym nam rodzajem ciasta serowego jest sernik wiedeński, który wywodzi się z krajów niemieckojęzycznych – w jego masie znajdują się bakalie. W regionach prawosławnych spożywa się paschę, czyli rodzaj sernika na zimno. W wielu domach podawany jest on podczas Wielkanocy.
Przygotowanie sernika
Dzięki poniższemu przepisowi stworzysz kolorowy sernik, który z pewnością umili niejedno spotkanie rodzinne – uwielbiają go w szczególności dzieci. Dowiedz się, jak go przyrządzić.
Składniki:
- 170 g pokruszonych krakersów z razowej mąki pszennej,
- 1/3 + 1 i ¼ filiżanki cukru pudru,
- szczypta soli,
- 7 łyżek przyrumienionego masła,
- 3 opakowania serka śmietankowego 220 g,
- 1 i ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 1 laska wanilii,
- 5 jaj,
- barwniki spożywcze.
Zacznij od nagrzania piekarnika do 180°C. W misce zmieszaj krakersy, 1/3 filiżanki cukru pudru i sól. Następnie dodaj masło i ponownie zmieszaj składniki. Miksturę umieść w 22-centymetrowej tortownicy – dokładnie pokryj ciastem dno i boki na wysokość około 1–2 cm. Piecz przez 10 minut. Wyjmij tortownicę z piekarnika i pozwól ciastu wystygnąć.
W międzyczasie w misce ubij serki, cukier i wanilię, tworząc puszystą masę. Następnie dodaj ekstrakt z wanilii i wbijaj po jednym jaju, wciąż mieszając (dopóki masa nie stanie się gładka). Rozdziel masę do 5 misek i nadaj jej kolor za pomocą barwników spożywczych – zielonego, niebieskiego, fioletowego, różowego i pomarańczowego. Wlej do tortownicy i wymieszaj przy użyciu szpikulca lub wykałaczki. Piecz przez 50 minut lub dopóki sernik nie będzie upieczony w środku.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze