Wiosenne sałatki idealne na Wielkanoc
REDAKCJA • dawno temuNa wiosenno-świątecznym stole nie może zabraknąć sałatek. Początek wiosny to doskonała okazja do przygotowania odżywczych połączeń smakowych. Dużo zależy również od formy podania - oto triki, które sprawią, że nawet najprostsze propozycje będą prezentować się wyjątkowo.
Składniki: 5 jajek na twardo, ½ cebuli, 250 g wędzonego łososia bez ości, 2 ugotowane ziemniaki, 2 małe ugotowane marchewki, majonez, sól i pieprz do smaku. Do dekoracji: wstążki marchewki (najlepiej zrobić je za pomocą obieraczki Julienne), zielona cebulka.
Przygotowanie: 4 białka zetrzeć na tarce, żółtka rozkruszyć. Ziemniaki i marchewki zetrzeć na tarce, a cebulę posiekać. Łososia pokroić na kawałeczki. Tak przygotowanie składniki doprawić do smaku i wymieszać z majonezem. Przełożyć na półmisek, wyrównać i udekorować wedle uznania np. tworząc bukiet kwiatów (środki to zrolowane wstążki marchewki, a płatki to romby wycięte z piątego białka).
Więcej przepisów na kolorowe i proste sałatki na: www.kuchnia.wp.pl
Źródło: WP Kuchnia
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze