Pieczony kurczak
KAROLINA • dawno temuCo jest doskonałym pomysłem na niedzielny obiad, przyjęcie rodzinne, spotkanie z przyjaciółmi, romantyczną randkę we dwoje lub piknik z dziećmi? Właściwa odpowiedź jest tylko jedna – pieczony kurczak. To niezastąpione w wielu sytuacjach danie może być przyrządzane na wiele sposobów, dzięki czemu nigdy nam się nie znudzi. Zobacz, jak sprawić, by w twym domu roznosił się aromat świeżo upieczonego kurczaka.
Potrawy z kurczaka
Mięso kurczaka to chyba jedno z najpopularniejszych składników potraw kuchni całego świata. Rozpoczęcie hodowli kur, początkowo zamieszkujących wyłącznie Azję, dało początek wielkiej tradycji kulinarnej rozmaitych kultur. Dania z kurczaka przyrządzane są w następujących kuchniach świata: azjatyckiej, afrykańskiej, australijskiej, amerykańskiej i europejskiej. Mięso kurczaka zawdzięcza swoją karierę niewątpliwym właściwościom smakowym oraz wyjątkowej kruchości, białemu zabarwieniu i niewielkiej zawartości tłuszczu. Potrawy z kurczaka są także dość łatwe w przyrządzeniu i wydaje się, że zniosą nawet najbardziej wymyślne dodatki i kardynalne błędy początkujących kucharzy.
Kurczak może być przygotowany na wiele sposobów. Idealnie nadaje się do pieczenia, smażenia, duszenia, gotowania na parze i wędzenia. Poza tym po przyrządzeniu go możemy kolejnego dnia wykorzystać mięso na przykład do zrobienia potraw z drobiu pieczonego albo do sałatek z kurczakiem.
Łatwym i smacznym pomysłem na obiad dla całej rodziny jest upieczenie kurczaka. Istnieje wiele wariacji na temat tego wieloletniego przepisu. Otóż kurczak może być pieczony w całości lub w częściach. W pierwszym przypadku możemy przygotować pieczonego kurczaka z jabłkami, miodem, piwem albo warzywami, lub kurczaka pieczonego na butelce. Sprawdzającymi się w pieczeniu częściami kurczaka są natomiast udka i skrzydełka, które mogą być podane na przyjęciu jako znakomite i sycące przekąski. Za przyrządzeniem pieczonego kurczaka przemawia fakt, że możemy dołączyć do niego ziemniaki i warzywa, co sprawia, że z piekarnika wyjmujemy gotowy obiad. Jeśli jeszcze nigdy nie podjąłeś się wykonania dania z mięsa drobiowego lub zrobiona potrawa nie spełniła twoich oczekiwań, zobacz,jak piec kurczaka w piekarniku.
Przepis na pieczonego kurczaka
Do przyrządzenia pysznego kurczaka pieczonego potrzebujemy:
- 1 świeżego kurczaka,
- tymianek,
- czosnek,
- sok z połowy cytryny,
- sól,
- pieprz,
- masło,
- olej.
Kurczaka należy umyć i usunąć z niego pozostałości piór. Następnie powinien zostać natarty czosnkiem, solą, pieprzem i tymiankiem. Kurczaka należy pokropić sokiem z cytryny. Owoc wraz z gałązkami tymianku i czosnkiem należy włożyć do wnętrza kurczaka.
Mięso trzeba włożyć do blaszki natartej olejem i podlać je odrobiną wody.
Następnie mięso wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 °C i nakrywamy folią do pieczenia. Co jakiś czas należy zajrzeć do niego i polać go sosem, jaki wydzielił. Mięso należy pieć około 1,5 godziny.
Kilka minut przed zakończeniem pieczenia na kurczaka należy położyć kawałki masła i zdjąć folię. Dzięki temu upieczone mięso będzie posiadało chrupiącą skórkę.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze