Pesso Makaron Pszenny Wodzisław
ALICJA BARSZCZ • dawno temuŚpieszysz się do pracy i nie w głowie Ci przygotowywanie lunchu? Wydaje Ci się niemożliwe stworzenia takiego, który byłby pożywny, lekkostrawny, łatwy i szybki do wykonania równocześnie? Zanim to stwierdzisz, sięgnij po Pesso Makaron Pszenny, danie nowej generacji.
To makaron, którego nie trzeba gotować, więc zaoszczędzisz mnóstwo czasu: wystarczy zalać go wrzątkiem i po 5 minutach masz gotową bazę do sałatki, którą normalnie zrobiłabyś z ryżem albo makaronem. A na dodatek jest zdrowy i lekkostrawny.
Pesso Makaron Pszenny powstaje wyłącznie ze składników zbożowych, bez dodatku środków spulchniających, stabilizatorów i emulgatorów. W tym przypadku to tylko mąka pszenna i odrobina soli.
Do jego przygotowania wystarczy woda (wrzątek albo w temperaturze pokojowej, a nawet zimna) do zalania porcji potrawy. Po chwili mamy już gotowy makaron, który świetnie zastąpi ten tradycyjny, ale też sprawdzi się w wielu innych rolach: możemy go podać zamiast ryżu i nieśmiertelnych ziemniaków, w duecie z mięsem, rybą, warzywami albo serem. Ma bardzo delikatny, neutralny smak i dlatego będzie świetną bazą do naszych kulinarnych kompozycji. Pasuje do wszystkich sałatek tworzonych zwykle na bazie makaronu albo ryżu. Może być składnikiem porannej zupy mlecznej dla całej rodziny – jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu.
Jest lekkostrawny – bez dodatku tłuszczu, jajek, cukru, chemicznych ulepszaczy smaku oraz cholesterolu. Jako produkt zbożowy jest za to skarbnicą naturalnego, roślinnego błonnika, który sprawia, że szybciej jesteśmy w stanie nasycić głód. Zawiera też węglowodany złożone, witaminy oraz sole mineralne.
Wartość odżywcza porcji (45 g) – 165 kcal, a 100 g – 366 kcal.
Sposób przygotowania:
- Na gorąco – porcję Pesso zalać taką samą ilością gorącej wody (na przykład 1 szklanka Pesso + jedna szklanka wody; 1 szklanka Pesso to około 2–3 porcje), następnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem na ok. 2 minuty, ponownie wymieszać i odczekać jeszcze 3 minuty.
- Na zimno – porcję Pesso zalać taką samą ilością zimnej wody, następnie wymieszać. Po około 10 minutach ponownie wymieszać i odczekać jeszcze 15 minut.
Opakowanie: 180 g (w środku książeczka z przepisami)
Cena: ok. 4,50 zł
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze