Makaron fusilli
DAMIESA • dawno temuRodzaj makaronu, który jest w formie poskręcanych kluseczek świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju sałatek warzywnych czy owocowych. Z jakimi składnikami je łączyć, aby powstała z tego kompozycja pełna smaku? Dziś trzy pomysły na letnie sałatki z fusilli w roli głównej.
Fusili z cukinią i ziołami
Taka daniowa propozycja powinna przypaść do gustu wegetarianom. Składniki jakich potrzebujemy to: 40 dag makaronu świderki, 2 cukinie, 2 papryki, 3 pomidory, 1 cebulka, ½ paczki sera feta, oliwki, sałata rukola, oliwa z oliwek oraz aromatyczne zioła, takie jak koperek i tymianek. Cukinię pokrojoną w kostkę mieszamy z poszatkowaną cebulką i smażymy na patelni na oliwie z oliwek, aż składniki nabiorą lekko złotego koloru. Paprykę i pomidorki podzielone na małe cząstki warto poddusić, aby pozbyć się w nich nadmiaru wody. Dzięki takiemu zabiegowi będą one także bardziej miękkie. Następnie wymienione produkty mieszamy z ugotowanym makaronem fusili i całość doprawiamy szczyptą świeżych ziół. Taką kompozycję przed podaniem do stołu warto udekorować listkiem bazylii. Bogata w witaminy i składniki odżywcze mieszanka nie wpłynie destruktywnie na sylwetkę, a do tego pomoże na długo zażegnać uczucie głodu. Taka zdrowa przekąska może więc być dietetycznym pomysłem na pożywny obiad.
Fusilli na owocowo
Makaron świderki połączony z owocami stworzy przepyszną propozycję daniową. Możemy więc wykorzystać: kawałki ananasa, banany, mango, jabłka, gruszki oraz marakuję. Do tego dodajemy pokruszone orzechy oraz uprażony na patelni słonecznik. Taką kompozycję można lekko polać sokiem z cytryny i gotowe! Całość cieszy oczy, bo wygląda przepięknie i kolorowo oraz stanowi nie tylko prawdziwą rozkosz dla podniebienia, ale również jest prawdziwą bombą witaminową. A jeśli już mowa o owocach, to dobrym pomysłem jest także przyrządzenie fusilli z owocami, ale tymi pochodzącymi z morza. Do zrobienia tak pysznego dania należy przygotować następujące składniki: krewetki, oliwki, pomidor, ser feta, posiekaną natkę pietruszki oraz kilka ząbków czosnku wymieszanych z kwaśną śmietaną. Wszystkie produkty należy wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem, i gotowe! Taka prosta w przygotowaniu przekąska dostarczy nie tylko nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale także cennego dla zdrowia jodu.
Fusilli z dodatkiem mięsa
W tym przypadku potrawa będzie podawana na ciepło. Składniki potrzebne do tego, aby przygotować taki zapiekany makaron to: 250 dag makaronu fusilii, opakowanie mięsa mielonego, sos Napoli, oliwa z oliwek, 4 ząbki czosnku, 2 jajka, 1 cebula, 1 papryka czerwona, kukurydza z puszki oraz sól. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, a mięso mielone połączone z jajkiem podsmażamy, aż do momentu, kiedy nabierze lekko białawego kolorytu. Następnie dodajemy do niego sos Napoli rozpuszczony w 2/3 szklanki wody i dokładnie mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły. Cebulkę i paprykę lekko podsmażamy na patelni, aby stały się bardziej miękkie. Do nich dorzucamy także garść odsączonych wcześniej ziarenek kukurydzy. Tak przyrządzone składniki dodajemy do kluseczek, posypujemy serem żółtym i wstawiamy do piekarnika na kilka minut. Kiedy ser się już rozpuści potrawę wyjmujemy i przekładamy na talerze.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze