Przepis na pulpety
OLIWKA . • dawno temuPrzepis na pulpety pochodzi ze starej książki kucharskiej babci. Pamiętam ten smak z dzieciństwa i przyznam, że wtedy za takimi daniami nie przepadałam. Teraz jest zupełnie inaczej. Pulpety mięsne doskonale komponują się z ziemniakami z wody i sałatą. Warto czasem wrócić do starych przepisów na mięso.
Przygotuj:
- 10 dag chudego mięsa mielonego
- jajko
- wywar z jarzyn
- pół bułki
- sól
- pieprz
1. Pulpety mięsne to naprawdę proste i szybkie danie. Wystarczy wymieszać mięso mielone z surowym jajkiem i wymoczoną w wodzie, ale odciśniętą bułką.
2. Masę mięsną trzeba oczywiście doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Z tak przygotowanego mięsa formuje się małe pulpety, powinny mieć wielkość niewielkiego jaja.
4. Pozostaje już tylko wrzucić pulpety do wywaru z jarzyn (pół litra wody, 1 marchewka, pół pietruszki, kawałek selera i gotować je przez kwadrans.
5. Z wywaru jarzynowego warto zrobić zupę pomidorową, jarzynową lub kartoflankę.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze