Gorący pilaw na zimny dzień
OLIWKA . • dawno temuPora na coś bardzo konkretnego. Pilaw to danie dla prawdziwych mężczyzn wspaniałych kobiet. Rozgrzeje nawet największego zmarzlucha, a nasyci największego głodomora. To wschodnie danie, w nieco odmienionej wersji, podbije serce każdego faceta. Nie ma żadnych wątpliwości – będziesz musiała je robić bardzo często.
Przygotuj:
- 30 dag wołowiny
- 20 dag suchej kiełbasy
- 2 czerwone papryki
- 30 dag ryżu
- 20 brukselek
- 2 cebule
- olej
- czosnek
- chili
- natkę
- sól
- pieprz
Krok 1
Zacznij od przygotowania warzyw. Pokrój paprykę w kostkę, a cebulę i czosnek posiekaj.
Krok 2
Teraz najważniejszy składnik pikantnej potrawy – mięso wołowe. Pokrój je w kostkę.
Krok 3
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj szczyptę chili i zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Wsyp też ryż i podsmażaj go 10 minut.
Krok 4
Na drugiej patelni obsmaż mięso ze wszystkich stron, a następnie dodaj do ryżu razem z kiełbasą, papryką i brukselką.
Krok 5
Pilaw już prawie gotowy. Wlej do niego 4 szklanki wrzątku i dopraw solą i pieprzem.
Krok 6
Danie z wołowiną powinno się teraz gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż do momentu, kiedy ryż spęcznieje.
Krok 7
Kiedy pilaw się ugotuje, a ryż będzie miękki należy odstawić rozgrzewające daniekuchni wschodniej w ciepłe miejsce na 15 minut. Przed podaniem udekoruj potrawę natką.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze