Zupa czosnkowa - przepis na zdrowie
OLIWKA . • dawno temuPrzyszła pora na tony leków, bo choroba przyplątuje się do każdego. Może z wyjątkiem tych z nas, które faszerują się naturalnym antybiotykiem. Czosnek na katar, czosnek na grypę — od wieków wiadomo, że sprawdza się w tych wszystkich sytuacjach i wzmacnia naszą odporność. Oczywiście nie tak łatwo zmusić niektórych do zjedzenia tej aromatycznej przyprawy. Zwłaszcza czosnek dla dzieci to wcale nie żaden przysmak. Można go przemycić tylko w jeden sposób — w zupie czosnkowej.
Przygotuj:
- 6 ząbków czosnku
- 3 cebule
- 4 pomidory
- 4 łyżki oliwy
- litr bulionu warzywnego
- 4 tosty
- 4 łyżki startego żółtego sera
- natkę pietruszki
- sól, pieprz
Krok 1
Aby powstała zupa czosnkowa musisz posiekać czosnek i cebulę, a następnie zarumienić je na rozgrzanej oliwie. Czosnek granulowany się nie nadaje.
Krok 2
Pora na pomidora. Zdejmij skórkę i pokrój je w kostkę, a poźniej dodaj do cebuli i czosnku.
Krok 3
Duś warzywa tak długo, aż bedą miękkie. Około 8 minut.
Krok 4
Pora na bulion. Wlej go do uduszonych składników i gotuj 5 minut.
Krok 5
Nie pozostało ci nic innego, jak przyprawić zupę czosnkową solą i pieprzem.
Krok 6
Jeśli do tej pory domowe sposoby na katar były ci obce, to teraz wszystko się zmieniło.
Krok 7
Przygotuj tosty w piekarniku albo tosterze, pokrój je w kostkę, wsyp do talerza i zalej zupą czosnkową.
Krok 8
Jeszcze tylko żółty ser, natka i gotowe. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze