Sos funghi
DAMIESA • dawno temuPizza funghi to jeden z najpopularniejszych, ale też nieco „oklepanych”, rodzajów potraw kuchni włoskiej. Proponuję Wam przyrządzenie czegoś zupełnie nowego, a mianowicie pysznego sosu o tej samej nazwie. Aromatycznych dodatków do mięs i makaronów nigdy nie jest za wiele. Włoskie smakiznów mogą zagościć w Twoim domu! Zatem, do dzieła.
Przygotuj:
- pół kilograma pieczarek,
- 5 pomidorów lub koncentrat pomidorowy,
- 1 cebulę,
- oliwę z oliwek,
- sól i pieprz,
- czerwone wino,
- 1 ząbek czosnku.
Sposób wykonania
- Cebulkę należy drobno poszatkować, a następnie zeszklić na patelni na oliwie z oliwek wraz z ząbkiem czosnku. Następnie dodać pokrojone pieczarki i smażyć kilka minut, aż składniki ładnie się zarumienią.
- Mieszankę lekko polewamy czerwonym winem, aby nabrała wytwornego aromatu. Nie za dużo, bo sos nie zgęstnieje!
- Kolejnym krokiem jest dodanie pokrojonych drobno pomidorów lub wymieszanie składników z koncentratem pomidorowym.
- Całość dusimy kilka minut, doprawiając solą i pieprzem.
Sos będzie świetnie smakować przyprawiony oregano oraz posypany po wierzchu serem żółtym.Danie obiadowe polane sosem podajemy udekorowane natką pietruszki.
Sos świetnie sprawdzi się do mięsa czy penne.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze