Sos funghi
DAMIESA • dawno temu![](https://m.kafeteria.pl/sos-fughi-09a4049f18b84b5e7e84fb,730,0,0,0.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Pizza funghi to jeden z najpopularniejszych, ale też nieco „oklepanych”, rodzajów potraw kuchni włoskiej. Proponuję Wam przyrządzenie czegoś zupełnie nowego, a mianowicie pysznego sosu o tej samej nazwie. Aromatycznych dodatków do mięs i makaronów nigdy nie jest za wiele. Włoskie smakiznów mogą zagościć w Twoim domu! Zatem, do dzieła.
Przygotuj:
- pół kilograma pieczarek,
- 5 pomidorów lub koncentrat pomidorowy,
- 1 cebulę,
- oliwę z oliwek,
- sól i pieprz,
- czerwone wino,
- 1 ząbek czosnku.
Sposób wykonania
- Cebulkę należy drobno poszatkować, a następnie zeszklić na patelni na oliwie z oliwek wraz z ząbkiem czosnku. Następnie dodać pokrojone pieczarki i smażyć kilka minut, aż składniki ładnie się zarumienią.
- Mieszankę lekko polewamy czerwonym winem, aby nabrała wytwornego aromatu. Nie za dużo, bo sos nie zgęstnieje!
- Kolejnym krokiem jest dodanie pokrojonych drobno pomidorów lub wymieszanie składników z koncentratem pomidorowym.
- Całość dusimy kilka minut, doprawiając solą i pieprzem.
Sos będzie świetnie smakować przyprawiony oregano oraz posypany po wierzchu serem żółtym.Danie obiadowe polane sosem podajemy udekorowane natką pietruszki.
Sos świetnie sprawdzi się do mięsa czy penne.
Smacznego!
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze