Ciabatta- przepis
DAMIESA • dawno temuTen rodzaj pieczywa zrobiony na bazie mąki i drożdży cechuje płaski i nieco wydłużony kształt. Ciabattę chętnie wykorzystuje się do kanapek lub jako dodatek do innych posiłków. Jak przyrządzić taką pyszną kanapkę rodem ze słonecznej Italii? Włoska kuchnia w twoim domu na śniadanie? Czemu nie!
Przygotuj:
- 20 gram drożdży
- 500 ml wody
- 60 ml mleka
- 2 łyżki soli
- 40 ml oliwy z oliwek
W pierwszej kolejności przygotowujemy roztwór wykonany z 10 gram drożdży i 300 ml wody. Następnie łączymy go z mąką i dokładnie mieszamy. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kilka godzin. Po upływie tego czasu ciasto ponownie mieszamy z drożdżami i wodą oraz dodajemy mleko, sól i oliwę z oliwek, ponownie odstawiamy do ciepłego miejsca na około 2 godziny. Powstałą masę formujemy w długie, grube prostokąty i wkładamy do piekarnika, aż osiągnie ładny, złocistobrązowy kolor.
Co ciekawe, ten rodzaj włoskiego pieczywa w dosłownym tłumaczeniu znaczy „pantofel” i taki też ma kształt. Jego smak jednak jest wyjątkowy. Ciabattę możemy przygotowywać na bazie takich składników, jakie zazwyczaj używamy do kanapek. Będzie zatem świetnie smakować z twarożkiem, ale równie dobrze sprawdzi się w zestawieniu z warzywami, serem i wędliną z majonezem. Ciabatta skropiona oliwą z oliwek i z dodatkiem soli będzie także pysznym dodatkiem do starterów obiadowych czy mięsnych przekąsek.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze