Przepisy na lasagne
DAMIESA • dawno temuTo makaronowe danie jest jedną ze sztandarowych potraw kuchni włoskiej. Duże, prostokątne płaty przekładane farszem warzywnym lub mięsnym i zalewane pysznym sosem sprawiają, że nie sposób się im oprzeć. Przygotowywana w piekarniku lasagne stwarza duże pole do popisu w kwestii doboru składników. Choć jej najpopularniejsze wersje to napoli i bolognese, warto na początku poznać receptę, jak przygotować lasagne z mięsa i tą dla wegetarian.
Lasagne bolońska
Lasagne będzie świetnie komponować się z sosem pomidorowym. Farsz do lasagne stanowią zaś warstwy mięsa oraz startego żółtego sera. Aby je przygotować, należy użyć następujących składników: płaty makaronowe do lasagne, 0,5 kg mięsa mielonego, 2 jajka, 2 cebule, sos napoli wymieszany w ¾ szklanki wody, suszony czosnek, 20 dag sera żółtego oraz wybrane warzywa, np: duszone pomidory czy papryki. W całość można także wkomponować kukurydzę z puszki oraz czerwoną fasolkę. Mięso należy wymieszać z jajkami, następnie usmażyć na patelni, dokładnie rozdrabniając masę na mniejsze części. Do niego dodaje się zeszkloną wcześniej cebulkę, a kiedy mielone nabierze lekko białawego kolorytu, do całości wlewa się sos napoli doprawiony suszonym czosnkiem. Do takiej mieszanki składników świetnie będzie pasować sos beszamelowy wykonany z 2 łyżek masła, 2 łyżek mąki oraz 1,5 szklanki mleka. Powinien mieć on konsystencję gęstej śmietany.
Płaty makaronowe najlepiej jest ułożyć w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym masłem. Warto je wcześniej ugotować, bo te surowe nie zawsze zapiekają się jak należy. Na płatach z makaronu należy warstwowo układać mięsny farsz, ser żółty oraz całość zalewać sosem. Tak przyrządzoną lasagne należy piec ok. 30 minut, do momentu, gdy składniki ładnie się połączą, a ser całkowicie roztopi. Całość można przyprawić listkami bazylii. Danie należy serwować zawsze na gorąco!Lasagne wegetariańska
Osoby nie uznające w swoim jadłospisie mięsa mogą przygotować lasagne, wykorzystując kompozycję z warzyw. Proporcje w tym przypadku zależą tylko i wyłącznie od indywidualnych gustów. Można więc zakupić kabaczek, papryki, pomidory, cukinię czy fasolkę szparagową. Warzywa najlepiej jest dość drobno poszatkować, aby jak najlepiej dopasowały się do makaronowych płatów. Zasada przygotowywania potrawy jest podobna do tej opisanej powyżej. W tym przypadku także można wykorzystać sos beszamelowy. Danie należy jednak piec nieco dłużej, aby surowe warzywa miały szansę stać się miękkie. Dobrym pomysłem będzie także dodanie do potrawy pieczarek. Całość można również przyprawić oregano. Do lasagne wegetariańskiej świetnie nadadzą się także brokuły połączone z duszonymi pomidorami oraz podsmażanymi na oliwie borowikami. Na wierzch można zamiast żółtego sera wylać gęstą śmietanę.
Ciekawym przepisem na przygotowanie tej potrawy w wersji bezmięsnej jest też lasagne ze szpinakiem połączonym z serem feta. Takie nadzienie jest nie tylko zdrowe, ale także zdecydowanie mniej kaloryczne. Co ważne: danie to nie podniesie zbytnio poziomu złego cholesterolu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze