Lasagne - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- gotowe płaty makaronowe do lazanii,
- ajwar-sos pomidorowo-paprykowy,
- ser feta,
- miękka wędlina,
- oliwki zielone lub czarne,
- ser żółty,
- jajka ugotowane,
- i inne resztki (można "wyczyścić" z nich lodówkę).

Jak przyrządzić?

1 płat makaronowy posmarować sosem ajwar lub ketchupem. Na to posypać drobno pokrojoną wędlinę. Następny płat posmarować dwustronnie ajwarem, rozłożyć ser feta. Następny płat posmarować dwustronnie ajwarem, znowu wędlina, oliwki.
Wszystko układamy jak wafel. Ostatni płat także posmarować dwustronnie ajwarem, ale z wierzchu posypać żółtym serem.
Piec "wafel" zawinięty w folię w piekarniku w temp. ok. 180 stopni przez ok. 15 min.

Potrzebne przybory:

Podłużna foremka lub folia do pieczenia.

Uwagi:

Tak jak wafel, płaty można przekładać różnymi składnikami. Sos powoduje rozmiękczenie i "ugotowanie się" płatów lazanii.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje2-3 porcje
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt10 zł
AutorAla

Lasagne: Podobne przepisy

Lasagne: wypróbuj również

Powiązane Tematy