Makaron z gorgonzolą - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 15 dag gorgonzoli,
- gałka muszkatołowa cała,
- sól,
- pieprz,
- gęsta śmietana,
- makaron - najlepiej rurki,
- czosnek,
- oliwa z oliwek.

Jak przyrządzić?

Sos: czosnek (kilka ząbków - wg uznania) rozgnieciony wrzucamy na chwilkę na rozgrzaną oliwę, szybko dodajemy śmietanę, wkruszamy ser gorgonzola,pieprzymy, solimy, na tarce ścieramy ok. 1/4 -1/2 gałki muszkatołowej. Gotujemy na małym ogniu, żeby ser się dobrze rozpuścił i odparowało trochę wody - aby sos był w miarę gęsty. Polewamy makaron ugotowany al dente.

Uwagi:

Proporcje pieprzu, sera i gałki - wg uznania. Zarówno ser jak i gałka są bardzo aromatyczne. Podawać z białym winem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Przybliżony koszt17 zł
Autorlordvader

Makaron z gorgonzolą: Podobne przepisy

Makaron z gorgonzolą: wypróbuj również

Powiązane Tematy