Składniki:
- 15 dag gorgonzoli,
- gałka muszkatołowa cała,
- sól,
- pieprz,
- gęsta śmietana,
- makaron - najlepiej rurki,
- czosnek,
- oliwa z oliwek.
Jak przyrządzić?
Sos: czosnek (kilka ząbków - wg uznania) rozgnieciony wrzucamy na chwilkę na rozgrzaną oliwę, szybko dodajemy śmietanę, wkruszamy ser gorgonzola,pieprzymy, solimy, na tarce ścieramy ok. 1/4 -1/2 gałki muszkatołowej. Gotujemy na małym ogniu, żeby ser się dobrze rozpuścił i odparowało trochę wody - aby sos był w miarę gęsty. Polewamy makaron ugotowany al dente.
Uwagi:
Proporcje pieprzu, sera i gałki - wg uznania. Zarówno ser jak i gałka są bardzo aromatyczne. Podawać z białym winem.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 17 zł |
Autor | lordvader |