Lasagne z mięsem i grzybami - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 0,75 kg chudego mielonego mięsa wołowego,
- 1 szklanka posiekanej cebuli,
- 6 ząbków czosnku (wycisnąć),
- 1 litr soku warzywnego (lub pomidorowego),
- 0,40 kg pieczarek (pokrojonych na plasterki),
- 0,25 kg przecieru pomidorowego,
- 3/4 łyżeczki cukru,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka pietruszki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/8 łyżeczki pieprzu,
- 1 opakowanie lazanii (nie gotować!!!),
- ok. 0,5 kg sera cottage,
- 2 szklanki tartego sera mozzarella (lub innego miękkiego żółtego sera),
- 1,5 szklanki tartego parmezanu (lub innego twardego żółtego sera),
- sos do spagetti (gotowy lub z torebki).

Jak przyrządzić?

Przysmażyć w dużym rondlu: 0,75 kg chudego mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowego), 1 szklanka posiekanej cebuli, 6 ząbków czosnku (wycisnąć)i następnie odlać tłuszcz.Dodać: 1 litr soku warzywnego (lub pomidorowego); 0,40 kg pieczarek (pokrojonych na plasterki; 0,25 kg przecieru pomidorowego; 3/4 łyżeczki cukru; 1/2 łyżeczki oregano; 1 łyżeczka bazylii; 1 łyżeczka pietruszki; 1/2 łyżeczki soli; 1/8 łyżeczki pieprzu i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.Przygotować: 1 opakowanie lazanii (nie gotować !!!), ok. 0,5 kg sera cottage (serek wiejski granulowany); 2 szklanki tartego sera mozzarella (lub innego miękkiego żółtego sera); 1,5 szklanki tartego parmezanu (lub innego twardego żółtego sera).Na dużej brytfance ułożyć kolejno warstwy (biorąc po połowie składników):- nieugotowany makaron,- sos,- ser cottage,i posypać żółtymi serami.Następnie położyć drugą identyczną warstwę.Przykryć folią i piec pół godziny, następnie odkryć i piec jeszcze 15 minut. Wyjąć i zostawić na ok. 20 minut. (można polać sosem do spaghetti np. „Uncle Bens”).

Jak podawać?

Lasanię pokroić w kwadraty (prostokąty). Każdą porcję kłaść na talerz, polać sosem do spagetti i posypać natką pietruszki i świeżą bazylią.

Uwagi:

Smacznego! Danie dla ok. 10-12 osób. Można wszystkie składniki zmniejszyć odpowiednio np. o połowę aby dostosować do ilości osób.Lasagne jest bardzo smaczna i szybko się ją przyrządza. Moi znajomi bardzo lubią kiedy zapraszam ich na lasagne.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje10-12 porcji
Kalorycznośćcałkiem dużo
Autorkja

Lasagne z mięsem i grzybami: Podobne przepisy

Lasagne z mięsem i grzybami: wypróbuj również

Przepisy na lasagne

... się im oprzeć. Przygotowywana w piekarniku lasagne stwarza duże pole do popisu w kwestii doboru składników. Choć jej najpopularniejsze wersje to napoli i bolognese, warto na początku poznać receptę, jak przygotować lasagne z mięsa i tą dla ...

dawno temu

Lasagne z kurczakiem

... dań stanowią ciekawe urozmaicenie codziennego menu. Jeśli czujesz, że potrzebujesz zmian, a nie masz pojęcia na czym mogą one polegać, przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się nie tylko, jak powinny wyglądać tradycyjne lasagne, lecz również ...

dawno temu

Na dzisiaj - Lasagne

...  Lasagne! Któż z nas jej nie lubi? Ta prosta, włoska potrawa podbiła serca ludzi na całym świecie. Bo któż by się oparł wspaniałemu, jeszcze parującemu kawałkowi tej zapiekanki makaronowej na talerzu ... ? Chyba nikt. Najpopularniejsza jest ...

dawno temu

Zobacz niezwykle prosty przepis na smakowitą lasagne!

... Na pewno nie raz miałaś okazję próbować lasagne. Potrawę składającą się z warstw miękkiego makaronu, sosu mięsnego i beszamelowego. Kawałeczek tego dania dostarcza niezwykłych doznań smakowych i jest bardzo sycący. Czy wiedziałaś, że najlepiej ...

dawno temu

Jak zrobić lasagne?

... . Czego chcieć więcej? Zamiast jednak pędzić do najbliższej restauracji polecam Wam krótka lekcję nauki przyrządzania tego dania. Przygotuj: 250 dag makaronu lasagne opakowanie mięsa mielonego sos ... żaroodpornego ułóż po kolei warstwy lasagne ...

dawno temu

Ptactwo na patelni i w piekarniku – przepisy na mięso bażanta

... Sezon na dzikie ptaki trwa, więc myśliwi już zacierają ręce na myśl o soczystych pieczeniach np. z bażantem w roli głównej. I trudno im się dziwić. Bo kto raz spróbował mięsa z tego ptaka na pewno ... wie o czym tu mowa. A z czym je najlepiej ...

dawno temu

Dania z grzybami

... Sierpień to czas wytężonych poszukiwań leśnych grzybów, których przyrządzenie nie musi być spędzać snu z powiek. Niedzielny spacer możesz ukoronować aromatycznymi potrawami, jakich przyrządzenie ... nie jest trudne, a efekt wprawi w zachwyt ...

dawno temu

Suszone grzyby

... , jak na przykład ser biały, szynkę czy wreszcie będące przysmakiem naszych wschodnich sąsiadów suszone ryby. Jednym z nielicznych produktów, które decydujemy się samodzielnie suszyć są grzyby. Zebrane ... niż spacer po lesie i zbieranie jego ...

dawno temu

Smażone grzyby

... Jak w prosty sposób połączyć przyjemne z pożytecznym? Wystarczy wybrać się na jesienny spacer do lasu i zbierać zdrowe, oraz przede wszystkim pyszne, grzyby. W trakcie takiej wyprawy ... można nie tylko wspaniale się zrelaksować, oddychać ...

dawno temu

Gołąbki z grzybami

... bądź lepić delikatnych pierogów z mięsem. Istnieje jednak pewien sposób na to, by odrobinę przybliżyć nam trochę odświeżone smaki dzieciństwa. Wystarczy znaleźć nieco urozmaicone przepisy kuchni ... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z ...

dawno temu

Pyszna lazania z wołowiną i grzybami

... Widok ludzi stojących przy drogach (nawet tych szybkiego ruchu) na skraju lasu i czekających na klientów ze słoikami jagód bądź koszami grzybów, jest zdecydowanie typowo polski. Chyba w żadnym innym ... europejskim kraju nie jest to aż tak ...

dawno temu

Pieczarki faszerowane mięsem

... przykładem jest papryka faszerowana mięsem z dodatkiem ryżu. Okazuje się jednak, że w podobny sposób możemy wykorzystać również grzyby. Co prawda sezon grzybowy jeszcze przez jakiś czas się nie zacznie ... , jednak na wyciągnięcie ręki mamy ...

dawno temu

Sposób na grzyby w cieście

... Grzyby nie mają może zbyt wielu wartości odżywczych, ale za to doskonale smakują, zwłaszcza grzyby w cieście. A jeśli do tego dodamy jeszcze, że jest to ciasto piwne, to już chyba nikogo nie trzeba ... będzie przekonywać. Danie nie jest zbyt ...

dawno temu

Jak marynować grzyby?

... namiastki ulubionych produktów na czas długiej i mroźnej zimy. Jednym z nich jest marynowanie papryki, ogórków, sałatek warzywnych, ale przede wszystkim grzybów. Zobacz, jak w szybko i w prosty sposób możesz zapełnić swoją spiżarkę tymi ...

dawno temu

Potrawy włoskie

... składzie pyszny ser parmezan, który topiąc się na nich pod wpływem wysokiej temperatury w piekarniku tworzy smak, któremu nie sposób się oprzeć. Do takich właśnie kulinarnych propozycji, które łączą wszystkie wymienione wyżej składniki należą ...

dawno temu

Zupa z suszonych grzybów

... Zupa z suszonych grzybów to doskonały pomysł na dzisiejszy obiad. Nie rób po raz kolejny pomidorowej czy ogórkowej. Nie pozwól sobie na nudę w kuchni. Rozwijaj się, wykorzystuj nowe przepisy, poznawaj nowe smaki. Zacznij od czegoś prostego, ...

dawno temu

Jakie są objawy zatrucia grzybami?

... Już niebawem lasy zaleją grzybiarze. Joanna Narożniak z Mazowieckiej Inspekcji Sanitarnej wytłumaczyła, na co uważać i jakich zasad przestrzegać, gdy zbieramy grzyby. ... 1776074 - Absolutnie nie próbujmy grzybów sprawdzać po smaku - ...

dawno temu

Kapusta z grzybami

... przepisy świąteczne, które odpowiadać będą naszym kulinarnym upodobaniom. Jednym z nich jest wyśmienita w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu kapusta z grzybami. Nigdy nie gościła na twoim wigilijnym stole? Nie czekaj i już teraz zobacz, jak ...

dawno temu

Powiązane Tematy