Lasagne z mięsem i grzybami - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 0,75 kg chudego mielonego mięsa wołowego,
- 1 szklanka posiekanej cebuli,
- 6 ząbków czosnku (wycisnąć),
- 1 litr soku warzywnego (lub pomidorowego),
- 0,40 kg pieczarek (pokrojonych na plasterki),
- 0,25 kg przecieru pomidorowego,
- 3/4 łyżeczki cukru,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka pietruszki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/8 łyżeczki pieprzu,
- 1 opakowanie lazanii (nie gotować!!!),
- ok. 0,5 kg sera cottage,
- 2 szklanki tartego sera mozzarella (lub innego miękkiego żółtego sera),
- 1,5 szklanki tartego parmezanu (lub innego twardego żółtego sera),
- sos do spagetti (gotowy lub z torebki).

Jak przyrządzić?

Przysmażyć w dużym rondlu: 0,75 kg chudego mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowego), 1 szklanka posiekanej cebuli, 6 ząbków czosnku (wycisnąć)i następnie odlać tłuszcz.Dodać: 1 litr soku warzywnego (lub pomidorowego); 0,40 kg pieczarek (pokrojonych na plasterki; 0,25 kg przecieru pomidorowego; 3/4 łyżeczki cukru; 1/2 łyżeczki oregano; 1 łyżeczka bazylii; 1 łyżeczka pietruszki; 1/2 łyżeczki soli; 1/8 łyżeczki pieprzu i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.Przygotować: 1 opakowanie lazanii (nie gotować !!!), ok. 0,5 kg sera cottage (serek wiejski granulowany); 2 szklanki tartego sera mozzarella (lub innego miękkiego żółtego sera); 1,5 szklanki tartego parmezanu (lub innego twardego żółtego sera).Na dużej brytfance ułożyć kolejno warstwy (biorąc po połowie składników):- nieugotowany makaron,- sos,- ser cottage,i posypać żółtymi serami.Następnie położyć drugą identyczną warstwę.Przykryć folią i piec pół godziny, następnie odkryć i piec jeszcze 15 minut. Wyjąć i zostawić na ok. 20 minut. (można polać sosem do spaghetti np. „Uncle Bens”).

Jak podawać?

Lasanię pokroić w kwadraty (prostokąty). Każdą porcję kłaść na talerz, polać sosem do spagetti i posypać natką pietruszki i świeżą bazylią.

Uwagi:

Smacznego! Danie dla ok. 10-12 osób. Można wszystkie składniki zmniejszyć odpowiednio np. o połowę aby dostosować do ilości osób.Lasagne jest bardzo smaczna i szybko się ją przyrządza. Moi znajomi bardzo lubią kiedy zapraszam ich na lasagne.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje10-12 porcji
Kalorycznośćcałkiem dużo
Autorkja

Lasagne z mięsem i grzybami: Podobne przepisy

Lasagne z mięsem i grzybami: wypróbuj również

Przepisy na lasagne

... się im oprzeć. Przygotowywana w piekarniku lasagne stwarza duże pole do popisu w kwestii doboru składników. Choć jej najpopularniejsze wersje to napoli i bolognese, warto na początku poznać receptę, jak przygotować lasagne z mięsa i tą dla ...

dawno temu

Lasagne z kurczakiem

... dań stanowią ciekawe urozmaicenie codziennego menu. Jeśli czujesz, że potrzebujesz zmian, a nie masz pojęcia na czym mogą one polegać, przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się nie tylko, jak powinny wyglądać tradycyjne lasagne, lecz również ...

dawno temu

Na dzisiaj - Lasagne

...  Lasagne! Któż z nas jej nie lubi? Ta prosta, włoska potrawa podbiła serca ludzi na całym świecie. Bo któż by się oparł wspaniałemu, jeszcze parującemu kawałkowi tej zapiekanki makaronowej na talerzu ... ? Chyba nikt. Najpopularniejsza jest ...

dawno temu

Zobacz niezwykle prosty przepis na smakowitą lasagne!

... Na pewno nie raz miałaś okazję próbować lasagne. Potrawę składającą się z warstw miękkiego makaronu, sosu mięsnego i beszamelowego. Kawałeczek tego dania dostarcza niezwykłych doznań smakowych i jest bardzo sycący. Czy wiedziałaś, że najlepiej ...

dawno temu

Jak zrobić lasagne?

... . Czego chcieć więcej? Zamiast jednak pędzić do najbliższej restauracji polecam Wam krótka lekcję nauki przyrządzania tego dania. Przygotuj: 250 dag makaronu lasagne opakowanie mięsa mielonego sos ... żaroodpornego ułóż po kolei warstwy lasagne ...

dawno temu

Ptactwo na patelni i w piekarniku – przepisy na mięso bażanta

... Sezon na dzikie ptaki trwa, więc myśliwi już zacierają ręce na myśl o soczystych pieczeniach np. z bażantem w roli głównej. I trudno im się dziwić. Bo kto raz spróbował mięsa z tego ptaka na pewno ... wie o czym tu mowa. A z czym je najlepiej ...

dawno temu

Dania z grzybami

... Sierpień to czas wytężonych poszukiwań leśnych grzybów, których przyrządzenie nie musi być spędzać snu z powiek. Niedzielny spacer możesz ukoronować aromatycznymi potrawami, jakich przyrządzenie ... nie jest trudne, a efekt wprawi w zachwyt ...

dawno temu

Suszone grzyby

... , jak na przykład ser biały, szynkę czy wreszcie będące przysmakiem naszych wschodnich sąsiadów suszone ryby. Jednym z nielicznych produktów, które decydujemy się samodzielnie suszyć są grzyby. Zebrane ... niż spacer po lesie i zbieranie jego ...

dawno temu

Smażone grzyby

... Jak w prosty sposób połączyć przyjemne z pożytecznym? Wystarczy wybrać się na jesienny spacer do lasu i zbierać zdrowe, oraz przede wszystkim pyszne, grzyby. W trakcie takiej wyprawy ... można nie tylko wspaniale się zrelaksować, oddychać ...

dawno temu

Gołąbki z grzybami

... bądź lepić delikatnych pierogów z mięsem. Istnieje jednak pewien sposób na to, by odrobinę przybliżyć nam trochę odświeżone smaki dzieciństwa. Wystarczy znaleźć nieco urozmaicone przepisy kuchni ... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z ...

dawno temu

Pieczarki faszerowane mięsem

... przykładem jest papryka faszerowana mięsem z dodatkiem ryżu. Okazuje się jednak, że w podobny sposób możemy wykorzystać również grzyby. Co prawda sezon grzybowy jeszcze przez jakiś czas się nie zacznie ... , jednak na wyciągnięcie ręki mamy ...

dawno temu

Pyszna lazania z wołowiną i grzybami

... Widok ludzi stojących przy drogach (nawet tych szybkiego ruchu) na skraju lasu i czekających na klientów ze słoikami jagód bądź koszami grzybów, jest zdecydowanie typowo polski. Chyba w żadnym innym ... europejskim kraju nie jest to aż tak ...

dawno temu

Jak marynować grzyby?

... namiastki ulubionych produktów na czas długiej i mroźnej zimy. Jednym z nich jest marynowanie papryki, ogórków, sałatek warzywnych, ale przede wszystkim grzybów. Zobacz, jak w szybko i w prosty sposób możesz zapełnić swoją spiżarkę tymi ...

dawno temu

Potrawy włoskie

... składzie pyszny ser parmezan, który topiąc się na nich pod wpływem wysokiej temperatury w piekarniku tworzy smak, któremu nie sposób się oprzeć. Do takich właśnie kulinarnych propozycji, które łączą wszystkie wymienione wyżej składniki należą ...

dawno temu

Sposób na grzyby w cieście

... Grzyby nie mają może zbyt wielu wartości odżywczych, ale za to doskonale smakują, zwłaszcza grzyby w cieście. A jeśli do tego dodamy jeszcze, że jest to ciasto piwne, to już chyba nikogo nie trzeba ... będzie przekonywać. Danie nie jest zbyt ...

dawno temu

Zupa z suszonych grzybów

... Zupa z suszonych grzybów to doskonały pomysł na dzisiejszy obiad. Nie rób po raz kolejny pomidorowej czy ogórkowej. Nie pozwól sobie na nudę w kuchni. Rozwijaj się, wykorzystuj nowe przepisy, poznawaj nowe smaki. Zacznij od czegoś prostego, ...

dawno temu

Jakie są objawy zatrucia grzybami?

... Już niebawem lasy zaleją grzybiarze. Joanna Narożniak z Mazowieckiej Inspekcji Sanitarnej wytłumaczyła, na co uważać i jakich zasad przestrzegać, gdy zbieramy grzyby. ... 1776074 - Absolutnie nie próbujmy grzybów sprawdzać po smaku - ...

dawno temu

Kapusta z grzybami

... przepisy świąteczne, które odpowiadać będą naszym kulinarnym upodobaniom. Jednym z nich jest wyśmienita w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu kapusta z grzybami. Nigdy nie gościła na twoim wigilijnym stole? Nie czekaj i już teraz zobacz, jak ...

dawno temu

Powiązane Tematy