Lasagne z mięsem i grzybami

Przepis kulinarny

Składniki:

- 0,75 kg chudego mielonego mięsa wołowego,
- 1 szklanka posiekanej cebuli,
- 6 ząbków czosnku (wycisnąć),
- 1 litr soku warzywnego (lub pomidorowego),
- 0,40 kg pieczarek (pokrojonych na plasterki),
- 0,25 kg przecieru pomidorowego,
- 3/4 łyżeczki cukru,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka pietruszki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/8 łyżeczki pieprzu,
- 1 opakowanie lazanii (nie gotować!!!),
- ok. 0,5 kg sera cottage,
- 2 szklanki tartego sera mozzarella (lub innego miękkiego żółtego sera),
- 1,5 szklanki tartego parmezanu (lub innego twardego żółtego sera),
- sos do spagetti (gotowy lub z torebki).

Jak przyrządzić?

Przysmażyć w dużym rondlu: 0,75 kg chudego mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowego), 1 szklanka posiekanej cebuli, 6 ząbków czosnku (wycisnąć)i następnie odlać tłuszcz.Dodać: 1 litr soku warzywnego (lub pomidorowego); 0,40 kg pieczarek (pokrojonych na plasterki; 0,25 kg przecieru pomidorowego; 3/4 łyżeczki cukru; 1/2 łyżeczki oregano; 1 łyżeczka bazylii; 1 łyżeczka pietruszki; 1/2 łyżeczki soli; 1/8 łyżeczki pieprzu i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.Przygotować: 1 opakowanie lazanii (nie gotować !!!), ok. 0,5 kg sera cottage (serek wiejski granulowany); 2 szklanki tartego sera mozzarella (lub innego miękkiego żółtego sera); 1,5 szklanki tartego parmezanu (lub innego twardego żółtego sera).Na dużej brytfance ułożyć kolejno warstwy (biorąc po połowie składników):- nieugotowany makaron,- sos,- ser cottage,i posypać żółtymi serami.Następnie położyć drugą identyczną warstwę.Przykryć folią i piec pół godziny, następnie odkryć i piec jeszcze 15 minut. Wyjąć i zostawić na ok. 20 minut. (można polać sosem do spaghetti np. „Uncle Bens”).

Jak podawać?

Lasanię pokroić w kwadraty (prostokąty). Każdą porcję kłaść na talerz, polać sosem do spagetti i posypać natką pietruszki i świeżą bazylią.

Uwagi:

Smacznego! Danie dla ok. 10-12 osób. Można wszystkie składniki zmniejszyć odpowiednio np. o połowę aby dostosować do ilości osób.Lasagne jest bardzo smaczna i szybko się ją przyrządza. Moi znajomi bardzo lubią kiedy zapraszam ich na lasagne.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje10-12 porcji
Kalorycznośćcałkiem dużo
Autorkja

Lasagne z mięsem i grzybami: Podobne przepisy

Lasagne z mięsem i grzybami: wypróbuj również

Powiązane Tematy