Jak zrobić lasagne?
DAMIESA • dawno temuTa włoska potrawa na bazie makaronu to pozycja obowiązkowa na liście dań każdego konesera tamtejszej kuchni. Zaspokaja głód na bardzo długo, jest prosta w przygotowaniu a do tego smakuje wyśmienicie. Czego chcieć więcej? Zamiast jednak pędzić do najbliższej restauracji polecam Wam krótka lekcję nauki przyrządzania tego dania.
Przygotuj:
- 250 dag makaronu lasagne
- opakowanie mięsa mielonego
- sos Napoli
- 2 jajka
- 1 cebulę
- pomidory
- 50 g sera żółtego
- sól, pieprz, oregano
- Makaron ugotuj al dente a następnie opłucz go zimna wodą, aby poszczególne płaty łatwo było rozdzielić od siebie
- Pomidory pokrój na małe kawałki i lekko sparz na patelni
- Cebulę zeszklij na patelni, aż nabierze złocistego koloru
- Mięso mielone połącz z dwoma jajkami i dokładnie wymieszaj, a następnie usmaż na patelni aż nabierze jasnego koloru.
- Sos Napoli rozpuść w szklance wody i wlej na patelnie do mięsa dokładnie mieszając
- Dodaj do całości pomidorki, cebulkę i dopraw danie sola, pieprzem oraz szczypta oregano
- Do naczynia żaroodpornego ułóż po kolei warstwy lasagne przekładając płaty makarony mięsnym nadzieniem, a na wierzch sypiąc starty ser żółty
- Na wierz połóż małą kostkę masła (dzięki temu potrawa w trakcie pieczenia nie wyschnie, a do tego nabierze miękkości i subtelnego smaku)
- Podawaj udekorowaną listkiem bazyli…lasagne gotowa!
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze