Pasta włoska
KAROLINA • dawno temuSłoneczna aura jest niewątpliwie bardzo przyjemnym zjawiskiem, z którego cieszy się każdy, kto ma za sobą długie deszczowe i szare wieczory. Dzięki pięknej pogodzie w końcu możemy wybrać się z rodziną na piknik albo zaprosić znajomych na niedzielnego grilla. Upieczenie pysznej kiełbaski albo zrobienie znakomitych żeberek będzie można długo wspominać. Razem ze zmianą pogody przychodzi bowiem czas na to, by odmienić swoje kulinarne przyzwyczajenia. I chociaż nasz organizm wyposażony jest w nieomylną intuicję mówiącą mu, jakich składników pokarmowych potrzebuje, to jednak wiedzeni pokusą spróbowania różnych łakoci często o niej zapominamy. Z tego też względu dobrze jest spróbować zainspirować swoje letnie posiłki kuchniami świata kojarzącymi się nam ze spadającym z nieba żarem. Niewątpliwie jedną z nich jest tradycja kulinarna Włoch, którą możemy poznać, odbywając nie tylko dalekie podróże, lecz także czytając poniższy artykuł. Poświęcając chwilę na zapoznanie się z jego treścią, nie tylko dowiesz się więcej na temat włoskiej kuchni, lecz także poznasz przepisy na pasty, będące wizytówką omawianej tradycji kulinarnej.
Kuchnia włoska
Nawet gdy nigdy nie miałaś okazji być we Włoszech, na pewno jadłaś tradycyjne potrawy pochodzące z tego kraju. Kuchnia włoska jest bowiem jedną z tych, które najbardziej upodobali sobie mieszkańcy niemalże całego świata. Dlaczego to właśnie dania włoskiezyskały tak duże uznanie? Niewątpliwie jedną z przyczyn takiego stanu rzeczy jest fakt, że przez wielu dietetyków jedzenie pochodzące z krajów basenu Morza Śródziemnego uznawane jest za bardzo zdrowe i powoduje, że nie tylko jesteśmy zadowoleni ze swojego wyglądu, ale również towarzyszy nam dobre samopoczucie. Włoska kuchnia obfituje w ryby, owoce morza, świeże warzywa, owoce, a także aromatyczne przyprawy. Takie też są dania z makaronu, który jest najpopularniejszym we Włoszech produktem skrobiowym. Obok pizzy to właśnie w tego typu potrawach wyspecjalizowała się tradycja kulinarna tego kraju. Zagłębiając się w nią, z łatwością odnajdziemy wiele ciekawych przepisów na pasty, ale także receptury przyrządzania samego makaronu różniącego się między sobą kształtem, smakiem i zastosowaniem. Jak powinna być przyrządzana prawdziwa włoska pasta? Zapoznaj się z poniższymi wskazówkami, a sprawisz, że twoje jedzenie będzie idealnie pasowało do prawdziwie letniej aury.
Włoska pasta
Pierwszym podstawowym elementem, na który powinnaś zwrócić uwagę, przygotowując włoską pastę, jest wybór odpowiedniego makaronu. Najpopularniejszą odmianą jest spaghetti, jednak nie powinnaś obawiać się próbowania nowych smaków i kolorów. Pamiętaj, że makaron nie tylko świetnie smakuje, ale także może stanowić ciekawą ozdobę. Oprócz tego staraj się wybierać produkty najwyższej jakości i przestrzegać sposobu ich gotowania.
Innym ważnym składnikiem włoskich past są warzywa. Kiedy zamierzasz zrobić sos bolognese albo makaron z tuńczykiem, zdecyduj się na świeże pomidory albo pomidory w puszce. Użycie przecieru może spowodować, że nasze danie będzie kwaśne.
Do makaronu i pomidorów często dodaje się także ryby i owoce morza. Kiedy nie masz dostępu do świeżych produktów, zamiast mrożonek użyj ich lokalnych odpowiedników.
Kuchnia włoska jest bardzo aromatyczna, a wszystko to dzieje się za sprawą ziół. Dania będą nie tylko lepiej smakowały, ale także wyglądały, gdy dodasz do nich świeżą bazylię albo oregano. Tylko w wyjątkowych sytuacjach możesz pozwolić sobie na ich suszoną formę.
Włoska pasta często wzbogacana jest o tradycyjne, czasami łagodzące, czasami zaostrzające smak, potrawy. Gdy nie masz pod ręką tradycyjnych serów, postaraj się znaleźć ich odpowiedniki, ale nie zastępować ich byle jakim gatunkiem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze