Kurczak po włosku, czyli gorące słońce w mroźny dzień
OLIWKA . • dawno temuNa dworze mroźny, zimowy, leniwy, niedzielny poranek. A gdyby tak przenieść się dziś do słonecznych Włoch. Wyobraź sobie słońce muskające twoje ciało, gorące plaże i przepyszne jedzenie. Nie możesz mieć dwóch pierwszych rzeczy, ale trzecia jak najbardziej jest w twoim zasięgu. Kurczak po włosku to doskonały pomysł na obiad w taką pogodę, jaką mamy dziś za ooknem.
Przygotuj:
- 4 małe filety z piersi z kurczaka
- 4 pomidory
- puszkę kukurydzy
- 2 cebule
- 10 dag pieczarek
- zieloną paprykę
- 8 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- estragon
- czosnek
Krok 1
Jak zrobić kurczaka po włosku? Trzeba go przede wszystkim dobre doprawić. Umyj więc i osusz filety, a później natrzyj solą, świeżo zmielonym pieprzem, ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę i estragonem. Pokrój filety w dużą kostkę.
Krok 2
Pora na warzywa. Pokrój cebulę w półplasterki. Jeśli masz małe pieczarki, to oprócz umycia nie musisz nic z nimi robić. Duże kapelusze wymagają natomiast pokrojenia na ćwiartki. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w paseczki.
Krok 3
Pora na smażonego kurczaka. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć mięso. Po jakimś czasie dodaj cebulę, paprykę i pieczarki. Smaż pyszne danie tak długo, aż odparuje woda z grzybów.
Krok 4
Czyż to nie świetny pomysł na obiad? Nie dość, że szybki, to jeszcze bardzo smaczny. Pod koniec smażenia dodaj odcedzoną kukurydzę oraz pokrojone na ćwiartki pomidory. Smaż jeszcze 3 minuty, by cała potrawa z kurczaka była ciepła.
Krok 5
Brawo! Pozostało ci tylko doprawić kurczaka po włosku pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze