Chińskie desery
MAGDA • dawno temuKuchnia chińska koncentruje się raczej na daniach głównych niż deserach, dlatego nie można wyodrębnić wielu przepisów na typowo chińskie desery. Jednak przepyszne słodkie jabłka czy banany w toffi nie są obce tym, którzy jadają w chińskich restauracjach. Desery, które najlepiej uzupełniają chińskie dania, są proste i lekkie. Bazę stanowią zazwyczaj owoce, co czyni z nich krzepiące podsumowanie bogactwa, pikanterii i intensywności dań głównych. Wypieki nie są w Chinach popularne i tak naprawdę w niewielu domach znajdują się piekarniki. Najbardziej znane są ciastka z migdałami. Przygotowałam na dziś kilka prostych przepisów, które świetnie sprawdzą się jako uzupełnienie chińskich potraw.
Owocowe desery chińskie
Na początek pozycja obowiązkowa na liście chińskich deserów, czyli jabłka w toffi. Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą: 4 słodkie, twarde jabłka, 50 g mąki, 1 jajko, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 300 ml oleju orzechowego, 175 g cukru, 2 łyżki ziaren sezamu. Na początek obieramy jabłka, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy je w plasterki. Następnie mieszamy mąkę z jajkiem i olejem sezamowym na gładką masę. Dodajemy jabłka. Smażymy kilka na złoty brąz w głębokim oleju orzechowym (przez ok. 2 minuty). Odsączamy na papierowym ręczniku i trzymamy w cieple. W ten sam sposób smażymy pozostałe kawałki owoców. W międzyczasie mieszamy cukier z ziarnami sezamu i 2 łyżeczkami tłuszczu, na którym wcześniej smażyliśmy jabłka. Podgrzewamy tak długo, aż sos zacznie przypominać karmel. Polewamy placki z owocami. Wkładamy do lodowatej je do wody żeby polewa stwardniała. Wyjmujemy z wody. Deser z jabłek podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu.
Kolejną propozycją chińskiego deseru może być banalnie prosty w przygotowaniu krem z owoców mango.
Do jego przyrządzenia potrzebujemy:
- 450 g obranych owoców mango, pokrojonych w plastry,
- 2 łyżki cukru,
- 250 ml gęstej śmietany.
Miksujemy miąższ owoców mango, a następnie dodajemy cukier i mieszamy. Ubijamy śmietanę na sztywną pianę i dodajemy do musu z owoców mango. Mieszamy i deser gotowy.
Desery chińskie z kasztanów
Kasztany to także typowy składnik chińskich deserów. Kupując kasztany, należy zwracać uwagę na to, żeby były pełne, ciemne i błyszczące, gładkie wewnątrz i na zewnątrz bez wgłębień po bokach. W ten sposób unikniemy zakupu kasztanów nadpleśniałych. Przed pieczeniem, po nacięciu należy je namoczyć w wodzie (od 30 minut do 1 godziny, można dłużej). Niestety, kasztany kupowane kilka miesięcy po zbiorach, najczęściej są zapleśniale, a do zjedzenia nadaje się około 10–20%. Z tych dobrych można jednak przygotować, np. słodkie kuleczki. Potrzebne są następujące składniki:
- 450 g kasztanów jadalnych,
- 75 g miodu,
- 75 cukru pudru,
- ½ łyżeczki cynamonu.
Nacinamy skorupki kasztanów, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 20 minut, aż skorupki popękają. Odcedzamy, studzimy i obieramy ze skorupek. Mielimy kasztany i formujemy kulki. Następnie mieszamy cukier z cynamonem i dokładnie obtaczamy w nim kasztanowe kulki.
Z kasztanów z łatwością przyrządzimy także pyszny słodki mus. Przygotujmy:
- 450 g kasztanów jadalnych,
- 225 g cukru,
- 600 ml wody,
- 2 kandyzowane wiśnie.
Kasztany miksujemy. Rozpuszczamy cukier w wodzie gotowanej na małym ogniu. Dodajemy kasztany i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż mus zgęstnieje. Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze