Domowe chipsy
Media regularnie donoszą o odkryciach naukowych, które potwierdzają, że chipsy szkodzą zdrowiu, a ich częste spożywanie zwiększa ryzyko chorób serca oraz zachorowania na nowotwory. Najnowsze badania mówią o tym, że chipsy wywołują również przewlekłe stany zapalne w organizmie. Nie od dziś wiadomo, że chipsy obsmażane w głębokim tłuszczu posiadają bardzo wysokość wartość energetyczną oraz dużą zawartość soli. Ale przecież ziemniaczana przekąska to nie jedyny przykład niezdrowego jedzenia – w tej kategorii można wyliczać bez końca. Któż z nas nie lubi przegryźć chipsów przy piciu piwa, przy oglądaniu filmu, czy na imprezie? Niestety zazwyczaj nie kończy się na kilku plasterkach, bo to wciągająca przyjemność. Istnieje jednak alternatywa dla niezdrowych, sklepowych przekąsek – chipsy, które możemy przygotować samodzielnie w domu i nie tylko na bazie ziemniaków. CZYTAJ WIĘCEJ