Przepisy na rybę
MAGDA • dawno temuDobrze zaopatrzona spiżarnia to duży komfort, zwłaszcza gdy dopada nas nagły głód i nie ma czasu na wymyślne potrawy. Wtedy przychodzą nam z pomocą składniki z puszki. Ten artykuł chciałabym poświęcić ciekawym pomysłom na szybkie dania rybne. Doskonałą podstawą wielu potraw są właśnie rybne puszki, z zawartości których przygotować możemy zarówno zapiekanki i sałatki, jak i sycące dania główne.
Bruschetta z sardynkami i pomidorem
Bruschetta już od dawna jest ulubioną formą przystawki dla wielu Polaków. Najczęściej przygotowujemy ją z serem (mozzarelą lub fetą), pomidorami i bazylią. Dzisiaj proponuję zamienić ser na rybę. Sardynki, które zazwyczaj jadamy w oleju, tym razem proponuję w nowej wersji: na toście. Do przygotowania 2 porcji pysznego pieczywa potrzebujemy:
- 1 bochenek ciabatty,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 dojrzałe pomidory,
- oliwę z oliwek,
- 115 g sardynek z puszki,
- bazylię lub rokiettę siewną,
- sok z cytryny (może być również ocet balsamiczny).
Opiekamy cztery grube kromki ciabatty. Wierzch każdej z nich smarujemy ząbkiem czosnku. Pomidory kroimy w kostkę i układamy na bruschetcie. Doprawiamy i obficie kropimy oliwą z oliwek. Następnie odsączamy sardynki i układamy je na pomidorach. Na talerzu rozrzucamy kilka listków zieleniny. Jeśli danie wydaje nam się zbyt tłuste, skrapiamy je odrobiną soku z cytryny bądź octu balsamicznego. Gorąco polecam tę prostą w przyrządzeniu przekąskę.
Makaron z sosem anchois
Ten prosty sos znany na Sycylii i w Wenecji zawdzięcza swój smak właśnie anchois. Jest doskonałym sposobem na szybki obiad. Do przygotowania dania potrzebujemy:
- 250 g makaronu pszennego lub gryczanego,
- 2 łyżki rodzynek,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 1 gałązka świeżego rozmarynu (w ostateczności może być suszony),
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 cytryna,
- 100 g anchois,
- 2 łyżki orzeszków piniowych,
- czarny pieprz,
- świeża mięta.
Przygotowanie tej pysznej rybnej potrawy rozpoczynamy od ugotowania makaronu (zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu). Następnie moczymy rodzynki w łyżce wrzątku, a czosnek i rozmaryn smażymy na oliwie (na średnim ogniu) do chwili, aż zaczną zmieniać kolor. Zdejmujemy je z patelni. Ścieramy skórkę z cytryny. Kolejno stawiamy patelnię na garnku z gotującym się makaronem (tylko ostrożnie), dodajemy anchois z zalewą, orzeszki, osączone rodzynki i skórkę z cytryny – cały czas mieszamy. Gotujemy, aż anchois się rozpuści, tworząc sos. Jeśli mieszanina wyszła nam zbyt gęsta, dolewamy wody. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem. Makaron odcedzamy, wykładamy na talerze, polewamy sosem i zdobimy świeżą, posiekaną miętą.
Ryby z puszki wykorzystać można także do sycącej sałatki z tuńczykiem, która wspaniale smakuje jako poranna przekąska. Wystarczy połączyć: jajka, mrożony zielony groszek, młode ziemniaki, tuńczyka w oleju i marchewki – wszystko w ilości dostosowanej do liczby osób spożywającej sałatkę. Wymienione składniki mieszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dekorujemy szczypiorkiem. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze