Ryba w kilku wyjątkowo smacznych odsłonach
ISABELLE • dawno temuW Polsce dania z ryb przyrządzane były od najdawniejszych czasów. W staropolskich domach podawano ryby w różnoraki sposób, a potrawy cechowały się wyjątkową pomysłowością kucharzy, którzy je przyrządzali. W Polsce z gatunków świeżych ryb (dostępnych w sklepach) najłatwiej o karpia czy węgorza. Jednak oprócz znanych nam od lat gatunków, coraz częściej możemy kupić egzotyczne nowości z dalekich wód. Jakie są zatem najlepsze przepisy z rybą w roli głównej? Zobacz, co ciekawego można przygotować.
Łososiowe szaszłyki
W oryginalnym przepisie na szaszłyki z łososia z kokosem i chili mowa o pieczeniu na grillu, jednak można je śmiało przypiekać w opiekaczu. Zresztą to nie jedyna modyfikacja – zamiast ryby, zupełnie dobrze smakować będą też kawałeczki kurczaka czy krewetki!
Składniki:
- 2 małe zielone chili (grubo posiekane),
- 6 dymek (drobno posiekanych),
- pęczek świeżej kolendry,
- 1 łyżka tajskiego sosu rybnego,
- sok z 2 limonek,
- 400 g puszki mleka kokosowego,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka drobnego cukru,
- 1kg filet z łososia (pokrojonego w duże kostki).
Przygotowanie:
Papryczkę chili, kolendrę oraz dymki włóż do blendera i miksuj, dopóki wszystkie składniki nie będą drobniutko posiekane. Dodaj sos rybny, sok z limonek, mleko kokosowe, sól i cukier. Miksuj wszystko, aż uzyskasz gęstą pastę. Kostki łososia włóż do woreczka do zamrażania i zalej marynatą kokosową. Z woreczka usuń powietrze, zwiąż go i schowaj do lodówki na co najmniej godzinę. Ponadziewaj potem łososia na drewniane, uprzednio namoczone w wodzie, patyczki. Na każdy powinny wejść trzy kawałki ryby. Piecz je około 5–8minut. Podawaj z sypkim ryżem z curry. Palce lizać!
Smaczne sardynki
W świeżutkich sardynkach z rusztu jest coś, co nieustannie przypomina długie wakacyjne śniadania w domku nad ciepłym morzem. Przepis na sardynki w cytrynowej salsie jest tak naprawdę przepisem uniwersalnym i pasującym do każdej rybki. Z sardynkami jednak smakuje najlepiej!
Składniki:
- 24 średnie sardynki (wyfiletowane),
- 2 cytryny,
- 1 duża lub dwie małe czerwone cebule,
- mały pęczek świeżej natki pietruszki,
- mały pęczek świeżej mięty,
- 125 ml oliwy z oliwek,
- sok z połowy cytryny,
- morska sól i pieprz czarny.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do najwyższej temperatury. Obierz cytryny, grubo posiekaj i wrzuć do miski. Następnie posiekaj czerwoną cebulę, pietruszkę i miętę – najlepiej ręcznie, aby nie powstała papka. Mieszankę cebulowo-ziołową dodaj do cytryn w misce, wlej do nich oliwę i sok cytrynowy, dodaj sól i pieprz. Odstaw salsę. Niech smaki się przegryzą, podczas gdy ty będziesz piekła sardynki. Jeśli są świeże, nie potrzeba wiele czasu. Włóż je na rozgrzany ruszt, a po upieczeniu rozłóż na półmisku i posyp solą morską. Salsę postaw w osobnej miseczce. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem!
Ciekawych przepisów na ryby jest wiele, niekoniecznie trzeba od razu robić wielkie poszukiwania w książkach kucharskich – wystarczy, że pomyślisz, co lubisz jeść i wyjąć to z lodówki!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze